Norge

Ronny Alte: - Jeg får drapstrusler og har flere ulike sikkerhetstiltak rundt meg.

Odin-soldat Ronny Alte (41) sier han jobber for et fritt og trygt Norge. Nå trues han selv på livet.

OPT__E3A0220_doc6oldeltx4vt1b2w67rb_doc6olte2vht2veetoorb-rarLKKZ07O.jpg Foto: Tor Stenersen

  • Wenche Fuglehaug Fallsen
    Journalist

Det er full intern strid blant ledelsen i Odins soldater. Ronny Alte, som tar på seg skuddsikker vest, svart hettegenser og drar på byen sammen med andre for å gjøre gater tryggere, skal ifølge nettstedet Vepsen fredag være sparket ut av organisasjonens Facebook-gruppe på grunn av indre uro. Senere på dagen skal Alte også være avsatt som talsmann. Bakgrunnen for striden er hans kritikk av at islamistmiljøet i Oslo skal ha opprettet motsvaret til Odins soldater, nemlig Allaahs soldater.

Les også:

Les også

Gatene var tomme, ingen var å se, og hjemme lå Odins soldater og sov

Neste helg skal etter planen Odins soldater fra hele Norge møtes til treff i Tønsberg.

— Hvem er utrygge i Tønsberg?

— Mange. Tønsberg er en narkohovedstad. Folk kommer hit fra fjern og nær for å kjøpe stoff. Det er lettere for ungdom å kjøpe hasj enn tobakk i byen. Og med narkotika følger kriminalitet. Så er det jentene som blir dratt i hestehalen, tatt på puppene og befølt under skjørtene.

- Er det muslimer eller nordmenn som skaper uroen og bråket i gatene?

— Vi er opptatt av å se alle, og skiller ikke. Hvis en nordmann antaster en muslimsk kvinne, gjør vi det samme som når en utlending tafser på en blond, norsk jente. Vi går ikke bort og spør om å få se passet, liksom.

- Hva gjør dere?

— Vi filmer det vi ser og overlever det som bevis til politiet. Hvis det er narkosalg går ofte politiet til pågripelse, og det blir i alle fall ikke noe mer salg den kvelden. Hvis det oppstår en situasjon der det handler om liv og helse, har alle borgere plikt til å gripe inn og hjelpe.

- Skaper dere ikke mer frykt enn trygghet?

— Vi ønsker ikke å fremstå som skremmende, og det bildet av oss er medieskapt. Men det er bra om vi har litt avskrekkende effekt på kriminelle. Tilbakemeldinger vi får fra både ungdom, voksne familiefedre er at de ønsker oss i gatene, fordi vi skaper trygghet.

- Hvordan skaper dere trygghet?

— Vi er voksne, edru mennesker som patruljerer i gatene. I smug og bakgater, gjerne der hvor ikke Natteravnene er. De har først og fremst blikket på ungdom, vi følger med på alle. En kveld sovnet to fulle jenter på gaten og vi fikk dem hjem. En jente satt alene i en kjole med skoene i den ene hånden og en knust mobil i den andre. Vi fikk henne hjem.

- Hvis dere bare rusler rundt for å skape ro. Kunne dere ikke like godt vært natteravner?

— Vi har andre prioriteringer enn dem. Som sagt er vi der det er færre folk, fordi der skjer det meste av kriminaliteten. Og vi skiller oss fra natteravnene ved at alle kan gå med oss, når de vil, med hvem de vil, hvor de vil og hvor lenge de vil. Vi er en privat natteravntjeneste mer enn en borgerverngruppe.

- Hvorfor ble du med i Odins soldater?

— Det er en generell samfunnsutvikling der gatene blir mer utrygge, fordi politiet ikke har ressurser nok til å rydde opp i gatekriminaliteten. Blir det mer synlig politi i gatene, er mye løst.

Ronny Alte frykter ikke borgerkrig,men er redd for en samfunnsutvikling der vi får større og hardere motpoler. Foto: Tor Stenersen

— Har økt bråk, uro og utrygghet en sammenheng med økt innvandring og tilstrømningen av flyktninger?

— Narkotika og økt innvandring henger sammen og er en negativ kombinasjon. Det underbygges også av kriminalstatistikken. Jeg er ikke så naiv at jeg tror Norge er det eneste landet i verden som slipper unna innvandring. Jeg er for strengere grensekontroll. Nå er innvandringen ute av kontroll.

- På hvilken måte?

— Myndighetene vet ikke hvor mange som kommer og hvem som kommer. IS har sagt de skal sende 250.000 sympatisører til Europa. Jeg vet ikke om de har kapasitet til å få det til, men hvis de klarer ti prosent, er tallet 25.000.

Les også

Eksperter mener Odins soldater er et fenomen som snart er borte fra gatene

— Er du konspiratorisk og ser for deg hendelser som ikke har noe med virkeligheten å gjøre?

— Nei, hvorfor innfører nå nesten alle land i Europa grensekontroll? Folk må slutte å tro at Norge er et land folk kommer til bare for å plukke poteter i høstferien.

- Frykter du muslimer?

— Nei, jeg har mange muslimske venner. De respekterer norsk lov og våre verdier. Folk kan be til busken i hagen eller til Gud i himmelen. Jeg bryr meg ikke, jeg er opptatt av at folk oppfører skikkelig.

- Hvor befinner du deg i det politiske landskapet?

— Jeg stemmer Frp, men er ikke medlem.

- Trenger vi et parti som står til høyre for Frp?

— Nei, men Frp må finne tilbake til politikken de førte før de kom i posisjon. De ble små under siste valg, og har føyet seg i mange av kjernesakene.

— Du kaller deg en islamkritisk høyrepopulist. Hva er forskjellen på høyrepopulist og høyreekstrem?

— Som høyrepopulist er jeg for demokrati, likestilling og retten til fri seksuell legning. Ekstremister er de, som ifølge PSTs definisjon, er villig til å bruke vold for å oppnå sine mål. Jeg tar avstand fra all form for vold.

- Noen av medlemmene i Odins soldater er vel både nynazister, voldelige og kriminelle?

— Hvis du tenker på finske Mika Ranta, grunnleggeren av «Soldiers of Odin» eller andre enkelte støttespillere, ønsker jeg ikke å uttale meg om dem. Vi i Norge står for ro og orden, og tar avstand fra vold og kriminalitet. Når det gjelder begrepet nynazisme forholder jeg meg ikke til det ordet fordi definisjonen er uklar, og brukes som et skjellsord i media. Mange har lett etter rasistiske utsagn fra meg, uten å finne noen.

- Er Norge islamifisert?

— Nei, men jeg er redd for en samfunnsutvikling der vi får større og hardere motpoler. Eldre mennesker ringer til meg og sier «Hva skal vi gjøre med samfunnet». Må vi ty til våpen og vold?

-Frykter du en borgerkrig i Norge?

-Nei, men jeg er redd for at islamistiske grupper tyr til terror og vold, og at det blir hyppigere interne gjengoppgjør. Men at den norske befolkingen dras inn i dette som i en krig, nei!

-Allaahs soldater er muslimer som vil patruljere gatene. Har ikke de også rett til å gå i gatene?

-Ja, vi har ytringsfrihet i Norge, og så lenge de holder seg innenfor norsk lov er det greit for meg. De får kle seg som de vil, men logoen deres, IS- flagget er det ultimate symbolet for krig, vold, terror og fordervelse i verden. Jeg frykter de kan bruke patruljeringen til å rekruttere og oppfordre folk til å bli fremmedkrigere.

-Hva skjer hvis dere møtes på gaten?

— Vi vil møte dem som vi møter alle andre. Hvis jeg hadde møtt dem alene ville de trolig angrepet meg.

-Er du truet?

-Jeg får drapstrusler, og har flere ulike sikkerhetstiltak rundt meg.

-Hva slags Norge ønsker du deg?

-Et fritt og trygt Norge for alle.

Les også:

Les også

  1. Hurra! Flere uniformerte ekstremister i gatene!

  2. - Det er forkastelig å sammenligne Odins soldater med Natteravnene

  3. Odins soldater opererer utenfor loven

  4. Vil ta Odin tilbake fra høyreekstreme

Les mer om

  1. Odins soldater