Norge

Ber Peres gi fra seg fredsprisen

Stortingsrepresentant Espen Johnsen (Ap) mener Israels president Shimon Peres snarest bør levere tilbake fredsprisen fra 1994.

Nobels fredspris for 1994 ble delt mellom Yasir Arafat, Shimon Peres og Yitzhak Rabin. Her blir prisen delt ut av daværende formann i Nobelkomiteen, Francis Sejersted. ERIK JOHANSEN/SCANPIX

– Det er hårreisende at Shimon Peres forsvarer invasjonen i Gaza. Han er ikke fredsprisen verdig og bør gi den tilbake, sier Johnsen.

Ap-representanten fra Oppland er rystet over det som skjer på Gazastripen.

– Det er spesielt vanskelig for meg å se hvordan barna i Gaza lider. Jeg sitter hele tiden og tenker på hva jeg selv ville ha gjort hvis bodde i Gaza. Ingen plass å flykte, og med ansvaret for det mest verdifulle jeg hadde – nemlig datteren min. Dette er bare hjerteskjærende, sier han.

Shimon Peres mottok Nobels fredspris i 1994 sammen med Yasser Arafat og den daværende israelske presidenten Yitzhak Rabin.

Det har aldri forekommet at en prisvinner har mottatt fredsprisen, for så å levere den tilbake, opplyser Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad.– Le Duc Tho nektet å ta imot fredsprisen i 1973, men det er nok det nærmeste vi kommer. Det er i strid med retningslinjene å kalle en pris tilbake. Når den først er utdelt, er den utdelt, sier han.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Israel og hele verden tar farvel med Shimon Peres

 2. VERDEN

  Alvorlig for Shimon Peres etter slag

 3. VERDEN

  Bill og Hillary Clinton om Peres: – Et geni med et stort hjerte

 4. VERDEN

  Israels furete dobbeltansikt

 5. VERDEN

  Nobelhistoriker: Tror komitéen ser mer hen til Nobels testamentet etter all debatten

 6. A-MAGASINET

  Hele livet har Monika Kørra (29) drømt om noe hun ikke fikk oppleve.