Norge

Eskeland dømt for ærekrenkelser

Jusprofessor Ståle Eskeland er dømt for ærekrenkelser etter beskyldninger mot drapsofferets familie i Torgersen-saken.

Ståle Eskeland er dømt til å betale familien Johnsen erstatning etter påstandene han rettet mot dem i Torgersen-saken. SCANPIX

 • Jostein Ihlebæk

Retten har kommet frem til at det ikke er grunnlag for å beskylde familien for drap og incest. Ståle Eskeland er i Oslo tingrett dømt til å betale broren til drapsofferet 100.000 kroner i oppreisingserstatning innen to uker. Han må også betale brorens sakskostnader — 150.000 kroner.

- Glad for avgjørelsen

- Det viktigste er at vi har fått rettens medhold i at påstandene om drap og incest var grunnløse, og dermed gi familien oppresining og ro. Det er viktig at de får oppreist sitt omdømme etter de beskyldningene som ble fremmet mot dem. Det har vi lykkes med, sier saksøkerens advokat, Carl Bore, til Aftenposten.no. - Vi er glad for avgjørelsen, og vi håper at vi dermed har fått et punktum på denne triste saken. Vi deler ikke rettens mening om oppreisningsutmålingen, men vi anker ikke dommen. Vi mener dette er en avgjørelse som begge parter bør kunne leve med, sier Bore. Eskeland, som er professor i strafferett ved Universitet i Oslo, har i en årrekke vært Fredrik Fasting Torgersens støttespiller for å få gjenopptatt sistnevntes drapssak fra 1957. Torgersen har hele tiden nektet skyld for drapet Rigmor Johnsen.

Dommes ankes

Eskelands prosessfullmektig, advokat Halvar Helle, opplyser imidlertid at dommen kommer til å bli anket til lagmannsretten. - Vi mener tingretten tar fundamentalt feil når det gjelder en del rettslige problemstillinger, og tolkninger av dette omstridte notatet. Den er uhyre problematisk for advokater som skal forsvare drapsdømte personer som Fredrik Fasting Torgersen, sier advokat Halvard Helle til Aftenposten.no. - Retten tar også feil når de legger vekt på at Eskeland burdeforutsett at gjenopptakelseskommisjonen ville offentliggjøre dette notatet. Dette dreier seg om et internt notat, som er blitt utlagt på en måte som han ikke kjenner seg igjen i, sier Helle.

Lanserte alternative motiv

Det var 11. mai i fjor at broren til drapsofferet saksøkte jusprofessoren for ærekrenkelser. I sitt tilsvar til stevningen la jusprofessoren ned påstand om å bli frifunnet. Bakgrunnen for søksmålet er at Eskeland 22. november 2006 sendte et brev til Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker, der han lanserte alternative motiv og gjerningsmenn for drapet på Johnsen. Drapsofferets etterlatte mener at jusprofessoren antydet at drapsofferets bror og far kan ha hatt et incestuøst forhold til Rigmor, og at de har avgitt falsk politiforklaring. Oslo tingrett har slått fast at utsagnene er ærekrenkende, og tilkjenner saksøkeren oppreisning. Retten mener også at det foreligger et tvingende samfunnsmessig behov for det inngrepet i ytringsfriheten som dette innebærer.

 1. Les også

  Eskeland vrir kniven

 2. Les også

  Noen vet hva som skjedde

 3. Les også

  Jusprofessor saksøkt

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Baneheia-drapene og Torgersen-saken blir forsøkt gjenopptatt gang på gang. Hvor mange sjanser skal de dømte få?

 2. KRONIKK

  En gjenåpning av Torgersen-saken er et bidrag til å reparere den systemtragedien som smadret hans liv

 3. NORGE

  18-åring dømt til tvungent psykisk helsevern for dobbeltdrap i Trondheim

 4. DEBATT

  Også rettsvesenet er feilbarlig

 5. KULTUR

  Hjernekirurg tapte mot Amedia

 6. NORGE

  Dømt for drap i 1994. Nå er han siktet for nytt drap.