Norge

Lånemeglere fikser lånet for deg

Stadig flere lånemeglere frister nordmenn med at de kan skaffe rimelige lån uten at kundene selv må løfte en finger. Det kan imidlertid lønne seg å sjekke ut markedet på egen hånd.

 • Forf>svein Erik Furulund (foto)
 • <forf>frøydis Braathen <

Stadig flere lånemeglere tilbyr å fikse boliglånet for deg på én, to, tre. Du slipper å bruke tid på å fylle ut søknader og gå rundt fra bank til bank. Lånemeglere mener de også kan skaffe den beste renten for deg. Det høres lovende ut, men du bør ikke si blindt ja til ethvert tilbud. Otto Risanger, Forbruker.nos bankekspert og forfatter av "Pengeboka", sier mange har oppdaget at de kan tjene penger på å formidle lån.— Jeg har helt klart inntrykk av at det er en sterk vekst av denne typen foretak. Det blir mer og mer vanlig at ansatte i bankene får provisjon for lån de tegner. Det medfører at en del bankansatte hopper av og begynner for seg selv, sier Risanger.

Flere banker.

Når det dukker opp så mange lånemeglere, er det også fordi det er marked for det. - Det kan henge sammen med aktiv markedsføring, men også fordi det er vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet. Hvis du er villig til å stå på litt selv, vil jeg likevel anbefale å gå til tre-fire banker på egen hånd, sier Risanger. Samtidig tror han det kan passe bedre for noen å gi ansvaret til en lånemegler. - Hvis du ikke har tid eller lyst til å forhandle frem et godt lån selv, er lånemeglere et alternativ. Det er imidlertid viktig å vite at lånemegleren vil fremme lånesaken din for flere banker, og at de jobber for en lavere rente, sier Risanger.

Provisjon.

Lønnen til meglerne består som regel av provisjon fra bankene de samarbeider med når de skaffer dem nye lånekunder. Det er imidlertid noen som også tar seg ekstra betalt fra kunden. - Derfor bør du spørre på forhånd om megleren tar noe ekstra i gebyr enn det banken krever, sier Risanger. Anne Nesheim, rådgiver i Forbrukerrådet, anbefaler også å finne ut hvor uavhengig megleren er.- Noen er helt uavhengige, og da er det som regel kunden som betaler. Andre har avtaler med banker, og da er det viktig at det ikke bare er med én, sier Nesheim.

Ingen tilsyn.

Utlånsmeglerne plikter å registrere seg hos Kredittilsynet, men er ikke under deres tilsyn. - Men hvis vi hører noe negativt om en bestemt agent, gir vi beskjed til bankene som samarbeider med agenten, sier Kjell Arne Aasgaarden, seksjonssjef i Kredittilsynet. Hverken Kredittilsynet eller Bankklagenemnda får mange klager på lånemeglere, ifølge Aasgaarden. - Vi tror likevel at behovet for tilsyn øker hvis stadig mer forbrukerkreditt går via mellomledd, slik det ser ut nå, sier Aasgaarden. EU ser nå på om finansielle rådgivere og meglere bør være underlagt et eget regelverk og tilsyn, slik banker og finansinstitusjoner er. - Vi ser med interesse på disse forslagene, men det kan nok ta lang tid før et eventuelt EU-direktiv er på plass, sier Aasgaarden.

 1. Les også

  - Kvalitetssikrer lånemeglerne

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Tre menn halliksiktet

 2. NORGE

  Beboerne blar opp for Kvartal 6

 3. NORGE

  Direktør i Nye Veier sluttet brått - varslet Regjeringen om viktigheten av antikorrupsjonsarbeid

 4. NORGE

  Den uforklarlige hundesykdommen: – Noen titalls hunder er syke i hele landet nå

 5. NORGE

  Elleve personer involvert i frontkollisjon på E18 i Aust-Agder

 6. NORGE

  Slik ser det ut ved Veslemannen