Nakstad optimistisk etter markant fall i tall over innlagte

Det er blitt 100 færre koronapasienter på norske sykehus på en drøy uke. Det viser at tiltakene fungerer, sier en optimistisk Espen Nakstad.

Tiltakene som ble innført tidligere i desember, gir resultater, sier Espen Nakstad.

Koronasmitten skjøt for alvor fart igjen i starten av desember, og det ble satt rekorder i antall innlagte koronapasienter. Fredag 17. desember var det 383 innlagte koronapasienter på norske sykehus.

Men tallet har falt som en stein i løpet av den siste drøy uken. Lørdag 1. juledag falt tallet ytterligere, til 283 innlagte. Også smittetallene har gått betydelig ned. Dette viser at koronatiltakene fungerer, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til TV 2.

– Jeg er veldig glad for å se at tallene flater ut etter de tiltakene som har kom noen uker siden, og vi ser faktisk at det er en nedgang i antall innleggelser, sier Nakstad.

– Det viser at tiltakene har hatt god effekt, sier han.

Han peker på at omikronvarianten synes å gi mindre alvorlig sykdomsforløp enn deltavarianten, noe som vil påvirke trykket på helsevesenet.

– Et foreløpig estimat er at det gir halvparten så mange innleggelser på sykehus, sier Nakstad, som legger til at håpet er at 2022 blir året man kommer seg ut av pandemien.

– Hvis den bidrar til å bygge immunitet sammen med vaksinering, ser 2022 ut til å bli det året hvor befolkningen i hele verden begynner å få såpass stor motstandskraft mot dette viruset at viruset begynner å fade ut.