Norge

Fin flyt på 66 kvadratmeter

 • Forf>signe Dons (foto)
 • <forf>edel Bakkemoen <

Rom med lyse flater danner rammen rundt møbler i 60-tallsstil; her en flott teakskjenk fra loppemarked, et trekantet teakbord, en arvet Siesta-stol, tidløse IKEA-hyller og en splitter ny puff. Foto: SIGNE DONS

 • Jeg har fått min drømmeleilighet, sier interiørarkitekt Nina Hæg.

Hun er nettopp ferdig med å pusse opp sin nye bolig på Skøyen i Oslo. En solid lavblokk ligger lunt i lia, med gråmalt panel og store verandaer med god utsikt. Den ble opprinnelig bygget for ansatte i NEBB (nå ABB) i 1952, og omdannet til selveierleiligheter på 1970-tallet. Nina Hæg og sønnen Jonas på 12 år bor i en endeleilighet i øverste etasje og har fint utsyn på tre kanter.— Jeg har alltid likt 50- og 60-tallet, både perioden og stiluttrykket. Det var fortsatt en funksjonalistisk tid, med enkle, rene, praktiske trekk, og det er vel dette som appellerer slik til meg. Her er det ti centimeter høyere under taket enn dagens standardmål på 2,40 meter. Det er akkurat passe og gir godt pusterom, forteller den fornøyde boligeieren.

Proft gjort.

Hun var godt fornøyd med rammen rundt sitt nye hjem, og satte straks i gang med å pusse opp. - Det lønner seg å planlegge. Når man pusser opp, er det viktig å ha en langsiktig, helhetlig plan for hvordan man ønsker å få det til slutt. Lag en planløsning og jobb mot den, selv om det tar tid. Folk flest tar ofte for seg ett og ett rom og glemmer sammenhengen. Jeg vil nok si at det kan være lurt å se det som en investering istedenfor en kostnad å bruke interiørarkitekt. Her har jeg jo gjort den jobben selv. Men jeg er ingen handykvinne, og har fått håndverkerhjelp. Jeg tegner og bestemmer, og trenger ellers proff hjelp, sier Nina Hæg.

Åpnet opp.

Her var det allerede gjort et grep i planløsningen som hun syntes var bra: Det er en endeleilighet med vinduer i tre retninger, og opprinnelig med en gang i midten. Forrige eier hadde åpnet opp for stue og kjøkken, slik at disse rommene nå går i ett med gangen og får gjennomlys. - Akkurat det å åpne opp på en slik måte er veldig viktig for romfølelsen og trivselen. For å få enda bedre flyt i hele leiligheten tok jeg bort dørtersklene. Originalgulvet av gran var i dårlig stand og kunne ikke males. Jeg la lyddempende isolasjonsplater og et nytt furugulv oppå. Dette malte jeg hvitt, kode 0500, sier Nina Hæg.

Nye vegger.

Også veggene har fått en ensartet overflate. Opprinnelig skal det ha vært panel på vegger og i tak. Da hun overtok, var det en blanding av panelte og glatte flater. Hun satte opp gipsplater og gjorde alle veggene glatte for å få en god helhet i den lille leiligheten. Deretter malte hun alle i samme farge. Det er en spesialkomponert beigefarge som interiørarkitektkontoret HAEG HOLM har laget i samarbeid med en maler, og som er forbeholdt firmaets kunder. Den forandrer seg med lyset, men holder seg innenfor den beigegrå skalaen og beveger seg ikke mot rosa eller grønt, som beigetoner lett gjør. - Når man gjør alt glatt inne i et hus, kan detaljer som vinduer, listverk og dører beholdes for å bevare det karakteristiske ved arkitekturen. Her er det kvadratiske rom med kvadratiske vinduer, de kler glatte flater. Som interiørarkitekter har jeg alltid som utgangspunkt å beholde det som er viktig for særpreget, og endre det som egner seg til modernisering. Det gjelder å finne balansen mellom det tidstypiske for bygget og det moderne inventar man gjerne vil ha.

Fiks kjøkkenløsning.

På kjøkkenet har hun skiftet ut forgjengerens sorte skapfronter med hvit høyglans fra IKEA og bygget et kjøleskapsskap av samme slag, og laget sokkelbeslag av aluminium fra IKEA. Hun har også fått plass til noen små hylleskap som hun var med på å tegne til den norske utstillingen på boligmessen BO 01 i Malmö. Den nå oppløste Texas-gruppen tegnet alt interiøret der. Hun la på nye benkeplater av hvit laminat og fikk satt oljede eikelister rundt dem. Barkrakkene på 60 cm passer perfekt til 90 cm høye benker, og hun er glad i de to krakkene som svenske Jonas Lindwall har laget for sitt eget selskap DeNord.

Loppefunn.

Ellers har Nina Hæg tatt med seg mye av møbler og ting hun hadde fra før, som en Siesta-stol hun har arvet, en kjempefin teakskjenk fra loppemarked og et trekantet salongbord som en oppdragsgiver har forært henne. Mange av lampene og glassvarene er kjøpt på loppemarked opp gjennom årene. - Jeg liker blandingen av arvede ting og annet man har fått, loppefunn og nytt. Utfordringen er å få det til å henge sammen. Og nå må jeg prøve å venne meg av med å gå på loppemarkeder, for jeg trenger ikke mer. Nå har jeg fått alt jeg ønsket meg i en leilighet med et boareal på bare 66 kvadratmeter. To soverom, peisovn, badekar, og en stor, sørvestvendt veranda med fin utsikt. Jeg har fått så mye på liten plass. Hvert rom oppleves som større enn arealet tilsier, sier Nina Hæg.

 1. Les også

  Sjekk hvor mye <br/>boligen din er verdt

Klart for utfoldelse på gutterommet. Rødlakkert skap fra IKEA. Foto: SIGNE DONS

Nøktern eleganse også på soverommet. Tapet fra Cole &amp;amp; Son. Foto: SIGNE DONS

Her bor Jonas, 12 år. Foto: SIGNE DONS

Nina Hæg skiftet ut en sort skapfront på kjøkkenet med hvite høyglansdører og la på en benkeplate av laminat med eikelist. Foto: SIGNE DONS

Relevante artikler

 1. BOLIG
  Publisert:

  To leiligheter ble til én i hagebyen: Da naboen skulle flytte, spurte de om å få kjøpe.

 2. BOLIG
  Publisert:

  Kjøper nesten alt brukt: - Vi bodde et halvt år uten kjøkkenbord. Vi spiste på gulvet, og det gikk helt fint.

 3. BOLIG
  Publisert:

  Har pusset opp to hus: Lærte seg knepene på Youtube

 4. BOLIG
  Publisert:

  På arkitekturens premisser: Hjemmet er tilpasset den funksjonalistiske bygården og familiens liv

 5. BOLIG
  Publisert:

  Pusset opp hele leiligheten for 50.000 kroner - slik gjorde hun det

 6. BOLIG
  Publisert:

  De beste tipsene for et optimalt bad. Slik planlegger du våtrommet.