Norge

- USA er klima-treginger

USA fikk passet sitt påskrevet av Bill Clinton i Tromsø søndag kveld, samtidig som Norge fikk ros for klimapolitikken sin.

  • Heidi Ertzeid

— USA er sent ute, og det bekymrer meg. Men ting skjer, og vi kommer etter. Norge gjør en god jobb i klimaspørsmål. Dere er langt fremme, sa Bill Clinton fra talerstolen i Tromsø søndag kveld.Ekspresidenten gikk på talerstolen kvart over ti og røpet et sterkt engasjement for klimaproblematikken.

Sterkt klimaengasjement

Clinton frykter store problemer spesielt i den fattige verden når klimaet nå endres. Han ser for seg at de rike land må gå foran, og at alle nasjoner må stå sammen i et forsøk på å stanse utviklingen og redusere konsekvensene.- Vi må også ha med oss land som Kina og India. Vi må alle jobbe sammen for en felles fremtid, sa han.

- Ledende på teknologi

Clinton ser for seg at Norge har en viktig rolle når teknologi for å håndtere klimautfordringer skal utvikles.- For å nå målet om nullutslipp av klimagasser innen 2050 vil det kreve mye ny teknologi. Her har Norge en ledende posisjon, som må fortsette, sa han.Direktør og klimaforsker ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther, er glad for Clintons engasjement. - Han er en mann verden lytter til. Når han advarer mot klimaendringer, så må alle høre, sier Winther.

Glad for engasjementet

Han mener det er spesielt gledelig at Clinton roser Norges innsats, og at han ser på Norge som en viktig brikke når blant annet renseteknologi skal utvikles.Også tidligere våpeninspektør Hans Blix, som hold sitt foredrag før Clinton, er tydelig:- Klimaendringene er totalt sett en større trussel mot mennesker enn terrorisme og krig, har han sagt.

Vil til Tromsø-OL

Etter talen, svarte ekspresidenten spontant på spørsmål fra fylkesmann Svein Ludvigsen, som blant annet inviterte familien Clinton nordover til OL.- Vinter-OL i Tromsø i 2018 er en god ide. Om jeg lever da skal jeg komme hit, sier Bill Clinton.- Min kone og datter besøkte Lillehammer-OL i 1994. De hadde en fantastisk opplevelse. Blir det vinter-OL i Tromsø, så kommer vi, sa han. - Kanskje du da har med deg din president-kone? spurte Ludvigsen. - Ja, om det passer slik, smilte Clinton.

- Gjør det Hillary sier

I en talkshow-lignende samtale med Ludvigsen røper Clinton at han gjorde slik kona Hillary ønsket.- Jeg gjør det hun sier, det har jeg gjort lenge nå, sa han og høstet applaus og latter fra salen.Blir hun president skal jeg gjerne bli hjemmeværende, vaske og lage mat. Jeg var ungkar til jeg var 29 år, og kan mye husarbeid, sa han.Bill Clinton blir gjerne historiens første «Førstemann« i det hvite hus.- Både Hillary og USA er klar for den første kvinnelige presidenten. Jeg skal gjøre mitt for landet, sa han.

Norgesturné

Nøyaktig klokken 21.05 søndag kveld landet Clinton på en våt Langnes flyplass som var hermetisk lukket i anledning besøket. Bill Clinton innledet med dette sin norgesturné der han stiller opp med Hans Blix i Tromsø og Bergen og onsdag sammen med Kofi Annan i Oslo Spektrum.

Ekspresidenten skulle opprinnelig entre scenen klokken 20.30, men kom altså ikke på talerstolen før nesten to timer senere. Ekspresidenten pratet en time, før fylkesmann Svein Ludvigsen stilte ham spørsmål.

Tidligere president Bill Clinton kom søndag kveld til Polarhallen i Tromsø og hilste på fylkesmann Svein Ludvigsen og ordfører Herman Kristoffersen.
Clinton møtte de som står bak å få ham til Tromsø. Fra venstre: Onni Nordström (venn og nær medarbeider), Bill Clinton, Per Krane, Tormod Harila og Ernst Myrbakk.