Rekordvarm desember -sommertemperaturer i Vestfold

Temperaturrekordene for desember faller én etter én. I Svelvik i Vestfold ble temperaturen målt til 14,8 plussgrader torsdag ettermiddag.

To barn former et hjerte i solnedgang ved Huk på Bygdøy fredag ettermiddag. Vinter og fint vær.

Det er ny rekord for Vestfold, som noterte 13,3 varmegrader i Tønsberg andre juledag for fem år siden, melder Adresseavisen.

Nå er altså den rekorden slått.

I Bø i Telemark tangerte man en 126 år gammel rekord da det ble målt 13,5 grader. Den gamle rekorden fra 1. desember 1890 var det Dalen i Telemark som hadde ifølge Meteorologisk institutt.

I Østfold ble det torsdag målt 13 grader på Rygge – Huggenes, noe som er 0,3 grader mer enn de 12,7 målt på Gullholmen andre juledag i 2011.

Rekordvarmt i sør

I Aust-Agder ble det også satt en rekord da det ble målt 14 grader på Lyngør fyr, mot 13,8 grader i Landvik 2. desember 1967.

Ifølge værstatistiker Bernt Lie er det fønvind vestafjells som har bidratt til de nye varmerekordene. Nettstedet Vær og Vind melder at det i hovedstadsområdet har vært temperaturer opp i nærheten av 13 grader og at det i Hordaland har blitt målt opp mot 13,8 grader på Ullensvang forsøksgård i Hardanger.

Mandag gikk det flere ras i Meråker.

Evakuering og ras

To beboere i et hus ved Jørstadelva i Snåsa i Nord-Trøndelag er evakuert etter et NVE-varsel om akutt skredfare i området. I Midt-Norge har det vært mange ras.

Det er et skredvarsel fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som er bakgrunnen for evakueringen i Snåsa.

Kommunens ordfører utelukker ikke flere evakueringer.

– Ifølge kartene fra NVE så er det denne husstanden som er utsatt, men vi vet ikke hvordan dette utvikler seg hvis det går et skred. Dette ligger ved elva, og situasjonen i elveløpet får betydning, sier ordfører Tone Våg til Adresseavisen.

Kombinasjonen av kraftig regn med snøsmelting og milde temperaturer har ført til at NVE har sendt flere skred- og flomvarsler for de nærmeste dagene.