Norge

Folkehelsa «ekstremt bekymret» over nytt dødsdop

Politiet i Stavanger mener å ha registrert det første dødsfallet forårsaket av det svært farlige stoffet furanyl fentanyl. Nå blir det slått alarm fra flere hold.

Antallet overdosedødsfall er på vei ned, men nå frykter norske myndigheter at utviklingen kan snu hvis det svært farlige stoffet furanyl fentanyl får fotfeste. Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Vi er ekstremt bekymret, fordi furanyl fentanyl er et potent narkosemiddel, som antakeligvis er opp mot 20 til 50 ganger sterkere enn heroin, sier overlege Merete Vevelstad ved Folkehelseinstituttet til VG.

En 33 år gammel kvinne ble i fjor høst funnet død hjemme hos seg selv i Stavanger. Nå er det avdekket at kvinnen trolig døde av en overdose av det svært dødelige stoffet.

Hadde furanyl fentanyl i blodet

– Kvinnen hadde kjøpte det hun trodde var det beroligende middelet Xanax på gaten, men obduksjonsrapporten viser at hun hadde furanyl fentanyl i blodet, i tillegg til alkohol, sier politiførstebetjent Hans Christian Hetland i Sør-Vest politidistrikt.

Også Kripos frykter at stoffet skal etableres på narkotikamarkedet i Norge, og føre til en betydelig økning i overdosedødsfallene.

Så langt er det blant annet rapportert om 220 overdosedødsfall i USA og ni i Sverige på grunn av det heroinlignende stoffet. (NTB)

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Narkosprayen som dreper – 50 ganger sterkere enn heroin

 2. NORGE
  Publisert:

  Ett korn av stoffet er nok til at du kan dø. Nå har politiet begynt å gå med motgift.

 3. NORGE
  Publisert:

  15-åring funnet død på gutterommet i Oslo – hadde tatt syntetisk dop

 4. NORGE
  Publisert:

  Politiet advarer mot livsfarlige tabletter i omløp i Nordland

 5. VERDEN
  Publisert:

  Sist gang den forventede levealderen i USA raste som den gjør nå, var landet rammet av både spanskesyken og første verdenskrig.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Bitte små mengder kan drepe på sekunder. Elefantdop skaper dødsbølge i USA.