Norge

Søreide arrangerte «prøvehøringer» for etatssjefer

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) arrangerte «prøvehøringer» for sine underordnede i forkant av høringen i Stortinget om nigeriabåtene, skriver Dagbladet.

Vi har å gjøre med et naboland i øst som ikke bare utfordrer, men som også bryter, folkeretten. Vi vil ha med et annet Russland å gjøre i fremtiden, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.
  • Ntb
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Søreide, forsvarssjef Håkon Bruun-Hanssen og sjefen for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), Petter Jansen, måtte i forrige uke sette seg ned foran Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité for å svare på hvordan flere norske marinefartøyer kunne havne i hendene på paramilitære grupper i Vest-Afrika.

Men før høringen ble Søreides etatssjefer innkalt til prøvehøringer i departementet, skriver Dagbladet.

Forsvarsministeren og hennes to underordnede var samlet to ganger. I tillegg ble det avholdt en ekstra gjennomgang med Jansen. Møtene ble ikke filmet, og det ble ikke ført referat, ifølge Dagbladets opplysninger. Departementet selv sammenligner prøvehøringene med «eksamensforberedelser».

Opplysningene vekker skarpe reaksjoner fra medlemmer i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

— Dette er veldig spesielt og reiser mistanke om at Forsvarsdepartementet ikke sto så langt unna denne saken som de har forsøkt å gi inntrykk av hele veien, sier komiteens leder Martin Kolberg (Ap).

Dagbladets reporter Kristoffer Egeberg har vunnet flere priser for sine avsløringer om salget av de såkalte nigeriabåtene. (©NTB)

Les også

  1. - Norske båter gjorde krigsherre i Nigeria ekstremt mektig

  2. Forsvarsministeren får kritikk for taushet om kontroversielt salg av krigsskip