Norge

Prøvde å hjelpe venninne (93), ble overvåket og fikk parkeringsbot på 760 kroner

Han fikk 760 kroner i bot 10 minutter etter at han parkerte og forlot parkeringsplassen til kjøpesenteret, selv om planen var å handle der.

Det at Bjarne Edland brukte en Kiwi-pose for å handle på Meny-butikk ble brukt mot ham.
  • Julie Teresa Olsen

Fredag formiddag skulle Bjarne Edland og kona til Maxi stormarked i Sandnes for å handle. De parkerte bilen på p-plassen, men før de skulle innom Maxi for å handle, stakk de innom en dame på 93 år som bor i blokkene like ved for å levere noe, og for å høre om hun trengte noe på Maxi. Det skulle de aldri gjort, skriver Stavanger Aftenblad.

Både parkeringsvakten og overvåkingskameraet fanget opp at ekteparet forlot parkeringsplassen.

Fordi han forlot området

— Jeg forsto ikke hvorfor jeg hadde fått bot, for det er lov å parkere på Maxi i to timer. Jeg ringte p-selskapet Security Park, og fikk beskjed om at det var fordi jeg hadde forlatt området, forklarer Edland.

Han nektet å betale boten, og ringte derfor driftsleder og senterleder på Maxi.

— Jeg ble konfrontert med at jeg forlot området med en Kiwi-pose, og at det jo ikke fantes noen Kiwi-butikk på Maxi. Det kunne de se på overvåkingskamera. Det synes jeg var vel firkantet. Jeg bruker jo posene om igjen, sier en forarget Edland.

Kun parkering når du handler

  1. mars overtok Security Park driften av parkeringen utenfor Maxi storsenter. En bil fra Security Park kjører rundt på parkeringsplassen med et kamera montert i vinduet bak bilfører, og en PC montert ved passasjersetet fremme.

På skiltet ved innkjøringen til p-plassen på Maxi, står det at bare kunder har lov til å parkere, og da i maks to timer. Men Edland synes det er rart at kundene må flytte bilen fordi de skal et ærend over veien.

— Det første som møter deg når du svinger inn på Maxi, er et skilt som sier at parkeringen skal bli bedre. Men det vil jeg påstå at den absolutt ikke er blitt. Dessuten er det lite miljøvennlig å flytte bilen hit og dit, mener Edland.

Senterleder Magnhild Egeland er krystallklar på at parkeringen ved Maxi Sandnes kun er for kunder i den perioden de faktisk handler på senteret. Hun vil verne om det som er en av de få gratis parkeringsplassene i Sandnes.

Gå ikke over veien

— Forlater du parkeringsplassen uten å ta med deg bilen bryter du parkeringsreglementet. Kameraene hos oss brukes ikke til å ta parkeringssyndere, men våre kamera kan eventuelt brukes hvis noen mener de urettmessig har fått bot. Da kan kamera innendørs og utendørs avklare tidslinje og hendelsesforløp, sier Egeland, som ikke ønsker å kommentere enkeltsaker.

- Betyr det at du ikke kan handle varer på Maxi for så å levere dem til noen som bor rett over gaten?

— Ja. Dersom du skal gjøre et ærend et annet sted, må du ta med deg bilen din ellers bryter du parkeringsreglementet, selv om det er rett over veien. Dette gjør vi fordi vi ønsker å opprettholde en lettvint og tilgjengelig parkeringsplass for kundene våre, forklarer Egeland.

I strid med personopplysningsloven

- Risikerer folk å bli konfrontert med at de handler med poser som ikke er fra Maxi?

— Vi jakter ikke på poser. Folk får bruke de posene de selv ønsker. Så lenge de har en kvittering som viser at de har handlet hos Maxi i tidsrommet de eventuelt får bot, og følger parkeringsreglementet vårt, går dette helt fint, sier Egeland.

Datatilsynet har tidligere sagt til Aftenbladet at Security Park helt greit kan bruke tekniske hjelpemiddel der en ellers kunne brukt blokk og papir, men tilsynet er kritiske til at Maxi bruker den faste kameraovervåkingen i en parkeringsdiskusjon.

— Når hensikten med kameraovervåkingen er å gi kundene trygghet for tyveri og hærverk, er det en utglidning å bruke bildene i en diskusjon om vedkommende har brutt parkeringsreglene, mener Ove Skåra, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet.

Han mener senterledelsen skulle bedt Edland om tillatelse til å sjekke bildene fra overvåkingskameraet.

— Jeg kjenner ikke regelverket til Datatilsynet i detalj, men vi skal selvfølgelig rette oss etter dem, sier Egeland.

Salgssjef i parkeringsselskapet Security Park, Stine Andersen, tar telefonen når Aftenbladet ringer, men vil ikke svare muntlig på spørsmål fra media.

— Alle spørsmål må sendes skriftlig inn til oss. Vi kan ikke svare dere før i morgen (i dag, red anm.), sier Andersen.

Les også

  1. Dette parkeringsselskapet fikk flest klager

  2. Fant igjen sin «stjålne» bil i P-huset - etter ni måneder

  3. Nå er det endelig bestemt at taxisjåfører ikke kan kamera-overvåke passasjerene sine