Norge

Russland: – Påstander om GPS-sabotasje er absurde

Russisk UD sier påstandene om at Russland forstyrret GPS-signaler i Nord-Norge er absurde, og kun ment for å avlede oppmerksomhet fra fregattforliset.

Russland hevder påstandene om GPS-sabotasje er et forsøk på å avlede oppmerksomheten fra skipskollisjonen som ført til at KNM Helge Ingstad sank i Hjeltefjorden.
  • og NTB

14. november meldte NRK at Russlands elektroniske krigføring har rammet Finnmark, Troms og Nord-Finland flere ganger det siste året, med blokkering av GPS-signaler. Dette har skapt frykt i begge landene for at det kan oppstå ulykker i luftfarten.

– Det er et problem at Russland ikke respekterer den sivile luftfarten i nord, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til NRK.

I forrige uke avviste president Vladimir Putins talsmann at russerne sto bak forstyrrelser i GPS-signalene under NATO-øvelsen Trident Juncture, slik Forsvarsdepartementet her hjemme har konkludert.

Torsdag gikk talspersonen til det russiske utenriksdepartementet et skritt lenger da hun holdt sin ukentlige pressekonferanse, skriver Barents Observer.

Les også

Russiske bombefly fløy helt sør til Bergen under NATOs storøvelse. Ble møtt av norske jagerfly.

- Russland «forstyrrer» GPS-signalene

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har nok en gang beskyldt Russland for visse «forstyrrelser» i GPS-signalene, noe som påstås å ha skapt utfordringer for sivil luftfart i Nord-Norge, sa Maria Zakharova.

Hun understreket at dette var «absurde historier» og sa vestlige politikere har fått for vane å skylde på Russland for «alle mulige slags hendelser».

Zakharova gjorde det også klart at Norge trolig har diktet opp beskyldningene for å «fjerne oppmerksomheten fra skandalen med landets nyeste fregatt, Helge Ingstad».

Finland har krevet svar fra Russland

Også Finland har krevd svar fra Russland etter GPS-forstyrrelsene.

– De kom fra Russland, og vi reagerer deretter. Dette er en alvorlig sak, og forstyrrelsene påvirker den sivile lufttrafikken. Vi skal ikke tone det ned, sa utenriksminister Timo Soini til avisen Helsingin Sanomat sist fredag. Han hadde da bedt om et møte med Russlands ambassadør til Finland for å snakke om hendelsen

Les mer om

  1. Fregatthavariet
  2. Russland
  3. Forsvaret
  4. Trident Juncture
  5. Frank Bakke-Jensen