Norge

Starter tømming av drivstoff fra Helge Ingstad natt til fredag

Tømmingen av rundt 460.000 liter marin diesel fra den havarerte fregatten Helge Ingstad starter sannsynligvis i løpet av natten.

Dykkerbåten Risøy fra Subsea Partner på plass ved fregatten Helge Ingstad. Dykkerne om bord skal bidra til å få tømt fregatten for diesel, et arbeid som sannsynligvis vil starte natt til fredag.
  • og NTB

Det opplyser presse- og informasjonsoffiser Thomas Gjesdal i Sjøforsvaret til NTB.

I en pressemelding fra Forsvaret tidligere torsdag håpet man å kunne starte tømmingen av fregatten i løpet av ettermiddagen, men arbeidet har tatt litt lengre tid.

– Forberedelsene er godt i gang, og tømmingen starter sannsynligvis i løpet av natten, opplyser Gjesdal i en SMS til NTB torsdag kveld.

Tømmingen av fartøyet skjer ved at man borer hull fra utsiden og inn i drivstofftankene. Tømmingen utføres for å redusere risikoen for utslipp i forbindelse med neste fase av operasjonen, som vil være heving av fartøyet over på en nedsenkbar lekter, og videre transport til Haakonsvern.

Nødlossing og pumping vil skje døgnkontinuerlig, og utføres av kompetent personell med erfaring fra tilsvarende operasjoner, opplyser Forsvaret.

Forsvaret er ansvarlig for nødlossingen, mens Kystverket ivaretar tilsyn med operasjonen – samt den pågående oljevernaksjonen.

Kystverket har tidligere opplyst at det er for tidlig å si noe om hvor lang tid tømmingen av drivstofftankene vil ta.

Les også

Sjøforsvaret om KNM Helge Ingstad: – Vi har full fokus på heving

Natt til fredag starter sannynligvis tømmingen av de rundt 460.000 litrene diesel fra KNM «Helge Ingstad».

Les mer om

  1. KNM «Helge Ingstad»
  2. Sjøforsvaret
  3. Kystverket