Slik har Iran-saken utviklet seg dag for dag

Etter at Per Sandbergs private reise til Iran ble kjent 27. juli, har det stormet rundt fiskeri- og næringsministeren. Dette er saken dag for dag.

Per Sandbergs private reise til Iran med sin nye kjæreste Bahareh Letnes fikk store konsekvenser for statsråden.

27. juli ble det kjent at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) var på en privat reise i Iran. Nærings- og fiskeridepartementet var ikke kjent med reisen før den norske ambassaden i Iran 16. juli ba om offisielle møter med Sandberg på vegne av det iranske utenriksdepartementet.

29. juli ble det kjent at Sandberg var i Iran sammen med norsk-iranske Bahareh Letnes (28). Hun har et enkeltmannsforetak som blant annet skal drive med sjømateksport.

Per Sandberg møtte i Dagsnytt 18 sammen med sin nye kjæreste Bahareh Letnes.

30. juli kom Sandberg tilbake til Norge. Han fastholdt at han var i Iran på privat ferie, og at han ikke hadde politiske møter på turen. Ifølge Sandberg ble feriemålet avgjort bare 14 dager på forhånd etter at en plan om å reise til Tyrkia gikk i vasken.

Hadde jobbtelefon med på Iran-ferie

31. juli opplyste Statsministerens kontor at Sandberg orienterte dem om Iran-reisen først to dager etter at han kom til landet. Ifølge Regjeringens arbeidsreglementet skal statsråder til enhver tid holde SMK orientert om hvor de befinner seg og hvordan de kan kontaktes. Samme dag bekreftet Sandberg at han og Letnes er kjærester.

1. august ble det kjent at Sandberg hadde jobbtelefonen med på Iran-ferien, noe som strider mot rådet fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Telefonen er nå inndratt og levert til PST. Telefonen inneholdt blant annet departementets saksbehandlingssystem, e-post, sms-er og kontaktliste.

Partifeller ba ham vurdere sin stilling

2. august rykket lederen i Oslo Frp, Mazyar Keshvari, som selv er fra Iran, ut og ba Sandberg vurdere sin stilling som første nestleder i Frp. Også Frps Christian Tybring-Gjedde har etterlyst konsekvenser av Iran-turen.

Letnes avviste tilknytning til det iranske regimet

3. august avviste Letnes overfor NRK at hun har tilknytning til det iranske regimet. Hun forklarte deltagelse på feiringer i regi av den iranske ambassaden med at hun blant annet jobber med formidling av iransk kultur i Norge.

Letnes kom til Norge som asylsøker tidlig på 2000-tallet og fikk opphold i 2008. Også Sandberg har flere ganger deltatt på arrangementer i regi av Irans ambassade i Norge, blant annet markeringen av landets nasjonaldag og innføringen av den prestestyrte republikken i 1979, etter at han ble fiskeriminister i 2015.

Takket nei til sikkerhetsbriefer fra PST

9. august antydet Sandberg at han hadde gode grunner til ikke å varsle SMK om Iran-turen på forhånd, men han ville ikke si hvilke.

Sandberg skal tidligere ha takket nei til sikkerhetsbriefer fra PST.

10. august meldte TV 2 at Sandberg tidligere har takket nei til flere sikkerhetsbriefer fra PST, blant annet i forkant av turer til høyrisikoland som Russland og Kina.

Samme dag hevdet Sandberg overfor NTB at dette var feil.

– Dette er en ren løgn som føyer seg inn rekken av løgner og usannheter fra TV 2 de siste 14 dagene. Dette er ren feighet, sa Sandberg til NTB.

Erna: «Det er lov å gjøre feil»

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har stilt Sandberg og statsminister Erna Solberg en rekke spørsmål om Iran-reisen. Solberg har foreløpig svart at hun fortsatt har tillit til sin statsråd, og at det er lov å gjøre feil. Solberg skal i dag komme med ytterligere svar, blant annet på om sensitive opplysninger knyttet til Sandbergs mobiltelefon er kompromittert under reisen til Iran.

Erna Solberg svarte først at hun fortsatt hadde tillit til sin statsråd.

12. august ble Erna Solberg igjen konfrontert med fiskeriministerens prioriteringer der han satte private hensyn foran Regjeringens. Hun gjentok at bruddene han har begått ved å ikke å si ifra hvor han dro, og det at han tok med telefon til Iran, er uakseptable regelbrudd.

13. august vil Sandberg trekke seg som fiskeriminister og det vil bli utpekt noen som vil overta etter ham i Regjeringen, ifølge Aftenpostens kilder.