Norge

Kom ikke nok regn – går mot dårligste kornavlinger på over 50 år

Bøndene på Østlandet fikk lite glede av helgens regn. Det går mot de dårligste kornavlinger siden 1960-tallet, mens melkebønder ikke lenger tror det blir en tredje slått.

Dette bildet, av en åker i Østfold, ble tatt 24. juli. Situasjonen er ikke blitt noe bedre den siste uken – tvert imot. De dystreste anslagene sier at kornavlingene på Østlandet kan bli mer enn halvert.
  • Arnfinn Mauren
    Journalist

– Jeg tror ikke mannen i gaten skjønner det som skjer. Dette er en ekstrem situasjon som vi aldri har opplevd før, sier kornrådgiver Bjørn Inge Rostad i Norsk Landbruksrådgiving Øst.

Regnværet som kom over deler av Østlandet sist helg, var til lite hjelp. I sørlige deler av Østfold fikk de heller ikke noe av dette regnet. Årets kornavlinger blir trolig de laveste siden begynnelsen av 1960-tallet.

– Jeg tipper nå at avlingene kan komme ned i 40 prosent av normalen, sier Rostad.

Selv om enkelte åkre kan se bra ut fra avstand, er situasjonen verre enn det kan se ut som.

– Det skal enormt mye vann til nå. Vi snakker om rundt 200 liter pr. kvadratmeter, påpeker Rostad.

Åkrene får neppe dette regnet. Det er meldt lite nedbør i østlandsområdet de neste ti dagene.

  • Les om bøndenes situasjon: - Det er trist å se på.

Frykter store inntektstap

Kornbøndene er ulikt rammet. Trøndelag har kommet seg noenlunde greit gjennom tørken. Det er på Østlandet situasjonen er verst, men også her er det regionale forskjeller.

– Noen åkre ser nærmest normale ut, mens andre er visnet helt bort, sier styreleder John Lilleborge i Kornprodusentenes Interesseorganisasjon.

Han opplyser at han på egen gård forventer avlinger på ca. 60–70 prosent av normalt. På landsbasis tror han imidlertid det er snakk om en halvering. Konsekvensen blir ifølge Lilleborge alvorlige.

– Når vi snakker om halvering av avlingene, er det bruttoinntektene som halveres. Kostnadene har vært nesten de samme, så fallet i nettoinntekten blir mye større, understreker Lilleborge.

I tillegg til inntektstapet, fører reduserte avlinger til økt behov for import. Hvis avlingene halveres, kan det være behov for å importere rundt 600.000 tonn.

– Men hvis ikke prisen på importert korn blir høyere enn den er på det norske, vil ikke forbrukerne merke dette ute i butikkene, sier fagsjef Sindre Flø i Norske Felleskjøp.

Gir trolig opp slåtten

Situasjonen har heller ikke forbedret seg for melkebøndene den siste uken. Noen steder kom det 14–15 millimeter med nedbør sist helg, men det er langt fra nok til å få i gang gressveksten.

Så langt har dyrene til Svend Arild Uvaag nok for, konstaterer sønnen Anders. Men de har bare rundt en tredjedel av foret som de 240 dyrene på gården trenger gjennom vinteren.

– Jeg tror vi nå må konkludere med at det ikke blir noen tredje slått, sier melkebonde Svend Arild Uvaag – som også er fylkesleder i Østfold bondelag.

Det vil forverre forsituasjonen for dyrene. Og mange bønder vet fortsatt ikke om de klarer å skaffe nok for til vinteren. Uvaag har 30 prosent av foret han trenger.

Han håper halm fra kornbøndene skal være redningen, men det er fortsatt usikkert om det er nok. Usikkerheten gjelder også kvaliteten på halmen.

– Men all halmen må tas vare på, skal vi kunne dekke behovet, understreker Uvaag.

Les mer om

  1. Ekstremsommeren 2018
  2. Vær
  3. Felleskjøpet
  4. Østfold
  5. Dyr