Kampanjen Mørketall fikk Dixi-prisen for 2017

Kampanjen morketall.no er en landsdekkende kampanje mot overgrep som Kvinnefronten satte i gang i fjor. Nå får den Dixi-prisen for 2017.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) overrakte Dixi-prisen til Mørketall mandag formiddag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
  • NTB

Kampanjen er rettet mot de store mørketallene i Norge når det gjelder voldtektssaker og andre overgrep.

Rundt 80 prosent av voldtektssakene som blir anmeldt blir henlagt og bare rundt 11 prosent av ofrene velger å anmelde saken. En av tre voldtektsofre velger å ikke anmelde overgrepet.

Kampanjen oppfordrer alle som har blitt utsatt for et overgrep om å dele sin mørke historie anonymt på nettstedet morketall.no. Dette for å bryte tausheten og rette søkelyset mot et svært viktig samfunnsproblem. Det er meningen å gi ut historien i bokform senere i år.

Prisvinneren fikk overrakt prisen av barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) på Gardermoen mandag formiddag. Marika Lejon mottok prisen på vegne av kampanjen. Dixi-prisen består av en kunststatue i keramikk laget av kunster Elisabeth Helvin.

Dixi-prisen deles ut til en person eller bedrift som har jobbet spesielt iherdig og målrettet for å hjelpe ofre for seksuelle overgrep. Det er Dixi Ressurssenter mot voldtekt som står bak prisen som har vært utdelt årlig siden 1999.

I fjor var det Hilde Reikrås, etterforskningsleder for operasjon Dark Room, som fikk prisen. Blant de andre tidligere prisvinnerne er Eli Rygg, Loveleen Rihel Brenna, Mia Gundersen og André Oktay Dahl.