Om noen år må Forsvaret ha 26 kampfly stående klare for NATO

Halvparten av de inntil 52 F-35-flyene Norge skal kjøpe, skal stå på høy beredskap for NATO. Det er nesten dobbelt så mange som Stortinget har gått inn for.

3. oktober i fjor landet de tre første F-35-flyene på Ørland flystasjon. Siden har ytterligere tre fly kommet til, og slik skal det etter planen fortsette frem til 2024. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Allerede på NATOs forsvarsministermøte i juni i fjor skrev daværende forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) under på alliansens krav om at Norge til enhver tid skal ha to skvadroner, altså 26 fly, klare til innsats på maksimalt 30 dager, skriver Klassekampen.

Avisen har fått tilgang til dokumentet «NATO Capability Targets», som lister opp detaljerte krav til Norges ulike potensielle bidrag til NATO.

Da Stortinget vedtok å kjøpe inntil 52 nye kampfly i juni 2009, sto det i forslaget fra den rødgrønne regjeringen at «det skal kunne stilles bidrag med multirollekampfly av skvadronstørrelse i henhold til NATOs styrkemål». En skvadron er normalt bestående av 12 fly. Stortinget har senere gjentatt formuleringen flere ganger, senest i 2016.

Norge skal stasjonere 52 F-35-kampfly på Ørland. Her lander en av maskinene på flystasjonen etter å ha blitt levert fra USA.

Norge har så langt tatt imot seks kampfly og vil fortsette å ta imot leveringer av tre fly to ganger i året frem til 2024. Fra 2025 krever NATO å ha 26 norske kampfly stående på det høyeste beredskapsnivået, med maksimalt 30 dager responstid, ifølge Klassekampen.

Forsvarsdepartementet har ikke kommentert avisens opplysninger.