Norge

Sauebonde fikk 19 øre kiloen for sauekjøtt

Forbrukeren bryr seg ikke om sauekjøtt. Alle vil ha lammekjøtt. Sauebonden Bjørn Pettersen fra gården Slengen i Levanger fikk betalt fire kroner per sau.

Upopulær. Lagrene med sauekjøtt vokser og Omsetningsrådet har satt i gang tiltak. Sauebonden Bjørn Pettersen forteller at sau er et «nødvendig onde» for å kunne produsere hovedproduktet, lam.
  • og NTB

Siste avregning fra Nortura-slakteriet i Malvik viser at sauebonden fikk betalt 315 kroner for 25 sauer.

– I snitt fikk jeg betalt en kjøttpris på mellom fire og fem kroner per sau, sier Bjørn Pettersen til Trønder-Avisa.

Det utgjør 19 øre per kilo.

Han mener den lave prisen skyldes at det fokuseres på lammekjøtt, det vil si sau som er yngre enn ett år. Dermed oppstår det et overskudd av slakt av såkalt voksensau.

Pettersen forteller til avisen at det ble gjort en tabbe for 40 år siden, da ble det brukt gammelsau i fårikålkjøtt. Dette ga sterk sauesmak på maten, og det glemmer ikke forbrukeren så lett.

Ifølge rådgiver Bjørn Wæhre i Nortura har det ikke manglet på forsøk på å introdusere nye produkter basert på kjøtt fra voksen sau. Nortura sto nylig klar til å lansere fårefrikassé, men kjedene sa nei takk.

Det er i dag 1.400 tonn frosset sauekjøtt på lager. Omsetningsrådet har satt i gang tiltak for å håndtere situasjonen. En del skal blant annet brukes til dyrefôr.

I tillegg til prisen fra slakteriet får bonden et grunntilskudd på 2,70 kroner, driftstilskudd på 4,95 kroner og økologisk tilskudd på 1 krone for hver kilo sauekjøtt.

Les også

  1. Vinskolen: Vinene som smaker perfekt til fårikål

  2. Høstens tvangstrøyer (eller 17 ting jeg burde ha gjort)

Les mer om

  1. Nortura
  2. Trønder-Avisa