Norge

Vil levere post annenhver dag

Posten går inn for at postombæringen reduseres fra fem til tre dager i uken fra 2020. Fra 2022 bør det kuttes til bare to dager i uken.

I et høringssvar skriver konsernsjef Tone Wille i Posten at postombæringen på sikt bør reduseres til annenhver, og etter hvert hver tredje dag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
  • og NTB

Det går frem av Postens høringssvar i forbindelse med Samferdselsdepartementets arbeid med endringer i postloven. I brevet går det frem at 95 prosent av det som i dag havner i folks postkasser, kan digitaliseres.

En omlegging vil innebære at 1500 årsverk blir overflødige, og at om lag 2600 ansatte vil få endrede arbeidsoppgaver. På sikt venter Posten at det blir postombæring bare én dag i uken.

– Hvis staten vil opprettholde postomdeling fem dager i uken, vil utgiftene vokse for hvert år. I 2025 vil staten måtte betale én milliard kroner for ulønnsomme, men leveringspliktige posttjenester, skriver Posten.

– For Postens økonomiske bæreevne er utviklingen dramatisk. Mange trekker frem at «Posten skal gå med post, ikke med overskudd». Det blir for enkelt. Posten skal levere de tjenestene du og jeg faktisk trenger, uten å belaste fellesskapet. Det betyr postomdeling annenhver dag og etter hvert én dag i uken, sier konsernsjef Tone Wille.

Les også

  1. Posten antyder kutt i antall dager med post

  2. Kutt i lørdagsposten kan bli dramatisk for avisene

  3. Regjeringen foreslår post annenhver dag

  4. Posten vil bare levere fire dager i uka

  5. Livet på toppen: Hun ser en pirkete sjef når hun ser på seg selv fra andres ståsted

Les mer om

  1. Samferdsel
  2. Posten
  3. Kommunikasjon