Mann skal ha holdt en annen mann under kontroll med psykisk og fysisk tvang

En mann i 60-årene skal ha holdt en mann i 40-årene «fanget» i opptil to år i Vest-Oppland. Mannen er siktet og varetektsfengslet.

– Det er fare for bevisforspillelse, sier politiadvokat Mari Lauritzen Hasle.

Har du tips om denne saken? Kontakt Aftenposten på telefon 02286 eller 2286@aftenposten.no.


Det melder Oppland Arbeiderblad. Avisen skriver at den eldre mannen hadde «total» kontroll over den yngre mannen.

Mannen i 40-årene skal ha vært i svært dårlig forfatning da han ble funnet av venner og familie.

– Han var nesten ikke til å kjenne igjen, sier en kontakt for familien.

Ifølge avisen har ikke familien hatt kontakt med fornærmede på to år i den tro at han ikke ville ha kontakt med dem.

Fornærmede skal ha levd under den eldre mannens kontroll gjennom psykisk og fysisk tvang. En familiekontakt opplyser til Oppland Arbeiderblad at fornærmede er blitt manipulert til å tro at familie og venner ikke ønsket å ha noe med ham å gjøre.

En mann i 60-årene er siktet etter straffelovens § 251 første ledd, om tvang og trusler.

Mannen erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen, opplyser Innlandet politidistrikt i en pressemelding.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Han hevder han ikke har gjort noe straffbart. Han kjenner seg ikke igjen i det som fremgår av siktelsen eller det som er blitt skrevet om saken, skriver advokatfullmektig Magnhild Claudius i en e-post til Aftenposten.

Claudius er advokatfullmektig hos advokat Arnor Ilstad, som er oppnevnt som forsvarer for siktede. Ilstad er for øyeblikket på ferie, og har ikke hatt mulighet til å besvare Aftenpostens henvendelser.

– Medtatt og sliten

Fornærmedes bistandsadvokat, Aina Helene Tvengsberg, sier til Aftenposten at siktede ikke er i familie med fornærmede. Hun sier de to ikke har noen følelsesmessig relasjon.

– De har vært bekjente over tid, de er begge fra opplandstraktene, sier bistandsadvokaten til NRK.

Mannen i 40-årene blir nå tatt vare på av familie og helsepersonell.

– Han fremstår som litt medtatt og sliten, sier Tvengsberg til Aftenposten.

– Hvordan beskriver din klient det han har opplevd?

– Han omtaler det som «helt jævlig», svarer bistandsadvokaten. Hun ønsker ikke å kommentere de faktiske forhold.

Det er uklart hvor lenge mannen skal ha vært fanget. Fornærmedes bistandsadvokat utelukker ikke at det angivelige fangenskapet har strukket seg opptil to år.

– Han er veldig fornøyd med å være ute av dette. Han uttrykker stor glede og lettelse, og føler på mange måter at han har fått et nytt liv, sier Tvengsberg.

Politiet: – Fare for bevisforspillelse

Politiet bekrefter overfor avisen at en mann ble fengslet lørdag 30. juni for tvang og trusler etter straffelovens paragraf 251, første ledd. Tirsdag 3. juli ble mannen varetektsfengslet for to uker med brev- og besøkskontroll.

– Det er fare for bevisforspillelse, sier politiadvokat Mari Lauritzen Hasle i Innlandet politidistrikt.

Hun sier politiet er i en tidlig fase av etterforskningen, og at det er svært lite de kan si om saken. De kan ikke si noe om tidsperspektivet for de straffbare handlingene.

Aftenposten har vært i kontakt med to naboer til siktedes fritidseiendom, som forteller at politiet to ganger i løpet av søndag var på stedet. Ingen av disse naboene anser det som sannsynlig at fornærmede ble holdt fanget der.

– Politiet fikk melding om et oppdrag lørdag, etter at en melder hadde ringt inn. Det var ønskelig at politiet skulle komme til stedet. Det var sånn politiet kom i kjennskap med saken, sier politiadvokat Ingveig Nøkleby i Innlandet politidistrikt til Aftenposten.

Da politiet kom til stedet ble den nå siktede mannen pågrepet.

Oppsøkte siktede to ganger

– Etter de omstendighetene som var og meldingene som kom inn gikk vi til pågripelse, sier Nøkleby.

Det kommer frem av kjennelsen fra Gjøvik forhørsrett at politiet oppsøkte den nå siktede mannen fredag, men gikk ikke til pågripelse før lørdag.

– Det forelå ikke grunnlag for pågripelse før lørdag, sier Nøkleby.

66-åringen ble avhørt av politiet mandag. Det er uklart når han skal avhøres igjen. Det vil fortløpende bli vurdert i løpet av etterforskningen når det er behov for nye avhør. Siktede er ingen kjenning av politiet.

Skal ikke ha blitt innelåst – andre former for tvang

Politiet har så langt ingen informasjon som tilsier at fornærmede skal ha vært innelåst i boligen til siktede.

– Det er andre former for tvang som skal ha pågått, som har ført til siktelsen, sier Nøkleby.

Gjøvik forhørsrett ga politiet medhold i at det foreligger bevisforspillelsesfare. I kjennelsen legges det vekt på hvordan siktede opptrådte da politiet oppsøkte han fredag.

Ved vurderingen la forhørsretten også vekt på at 66-åringen i helgen skal ha forsøkt å ta kontakt med fornærmede, til tross for at han var pålagt å ikke ta kontakt ham.

Politiet begjærte mannen i 60-årene varetektsfengslet i én måned, men forhørsretten mente det ville være et uforholdsmessig inngrep. Han er varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll.

«Det vises til at strafferammen i straffelovens paragraf 251 første ledd er fengsel i to år, og at mistankegrunnlaget på nåværende tidspunkt ikke er spesielt sterkt», heter det i kjennelsen.

Funnet ved en tilfeldighet

Familiens kontaktperson sier til Oppland Arbeiderblad at mannen ble gjenkjent av en venn av familien ved en tilfeldighet. Familien skal etter dette ha overvåket huset.

– De prøvde å få gitt ham mat, men han turte ikke åpne opp, bare så vidt komme bort til vinduet, sier kontaktpersonen.

I forrige uke skal familien ha klart å få mannen ut av huset. Lørdag ble den eldre mannen pågrepet og siktet.

Fornærmede skal hatt problemer med rus, og er derfor en kjenning av politiet. Nøkleby sier eventuelle tilknytninger til rusmiljøet er noe politiet ser nærmere på.

Ifølge Oppland Arbeiderblad har flere av de nærmeste i familien til mannen i 40-årene vært inne til avhør. Det skal også være lagt frem en «serie» med bevis, skriver avisen.