Norge

OECD råder Norge til å beholde velferdsstaten

I flere år har OECD rådet Norge til å slanke offentlig sektor og kutte skatter. Nå advarer de mot å bygge ned velferdsstaten, fremgår det i en ny rapport.

I flere år har OECD rådet Norge til å slanke offentlig sektor og kutte skatter. Nå advarer de mot å bygge ned velferdsstaten. NHOs sjeføkonom Øystein Dørum viser til Perspektivmeldingen som slo fast at dersom oljefondet skal bevares for kommende generasjoner, så er det ikke nok penger. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

«Finanspolitiske reformer bør ikke sikte på å redusere omfanget av Norges velferdsordninger og offentlige tjeneste. Disser er avgjørende for landets sosialøkonomiske modell, og spiller en avgjørende rolle i å gjøre økonomisk vekst inkluderende og i å sikre velferd», heter det i rapporten som Finansavisen refererer fra.

Ifølge avisen råder OECD Norge til å finne en vekstfremmende skattemodell, sikre en kompetent arbeidsstyrke og å deregulere for å gjøre det enklere å drive økonomisk aktivitet.

 • Les også hva Kongen sa om velferdsstaten i sin nyttårstale i 2015.

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO viser til Perspektivmeldingen.

– Den slo klart fast at hvis vi skal bevare oljefondet for kommende generasjoner, så er det ikke nok penger, gitt det eksisterende skattenivået og ressursutnyttelsen, til å opprettholde nivået på velferdsordningene.

Konklusjonen hans er i tråd med dette.

– Vi kan ikke opprettholde velferdsordningene med mindre vi gjør noe. NHO har ingen ambisjon om å bygge ned disse ordningene og det ville vært rart om nasjonen ble rikere og vi likevel bygget ned velferden. Men regnestykket ser for tiden ikke ut til å gå opp, sier han til avisen.

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  «Nå går vi mot gode tider. Da må det offentlige holde igjen pengebruken.»

 2. NORGE

  Dansk undersøkelse: 16 OECD-land bruker mer enn Norge på offentlig velferd

 3. NORGE

  OECD med tolv anbefalinger til norsk bistand

 4. DEBATT

  Her er fire områder hvor myndighetene kan bidra til å bygge bro mellom pandemi og økonomi

 5. SID

  Det må være grenser for hvor mye penger man skal bruke på barnefamilier

 6. VERDEN

  Norge topper listen over oppvekstvilkår for barn