Snowden-lekkasjene: - Norsk overvåking imponerer selv NSA

- Norge har en veldig avansert og velfungerende overvåkingsmaskin som imponerer selv NSA, sier journalist Glenn Greenwald.
  • Claus Blok Thomsen
  • Per Anders Johansen
  • Norge har en veldig avansert og velfungerende overvåkingsmaskin som imponerer selv NSA, sier journalist Glenn Greenwald.

— Norsk etterretningstjeneste har definitivt ekstreme overvåkingskapabiliteter.

Det sier journalisten Glenn Greenwald i et intervju Aftenposten gjorde med ham onsdag sammen med den danske avisen Politiken.

Greenwald er den eneste journalisten, ved siden av den amerikanske dokumentarfilmskaperen Laura Poitras, som har tilgang til de mellom 50.000 og 200.000 topphemmelige dokumenter som varsleren Edward Snowden tok med seg fra National Security Agency (NSA).

Les også

Listen over Snowdens avsløringer er blitt lang

Tirsdag publiserte han det første Snowden-dokumentet om Norge i Dagbladet, som viser at NSA i løpet av en tilfeldig måned mottok 33 millioner samtaledata fra den norske etterretningstjenesten.

Dagbladet og Greenwald tolket dette som telefondata innhentet i Norge. På en pressekonferanse tirsdag morges sa etterretningssjef Kjell Grandhagen at dette var feil.

Dataene er innhentet av etterretningstjenesten i utlandet, i hovedsak land som Afghanistan.

— Den norske etterretningssjefen beskriver statistikken helt annerledes enn det NSA selv gjør i sine dokumenter, sier Greenwald.

Boundless Informant

Lekkede NSA-dokumenter fra Boundless Informant- prosjektet har tidligere vakt stor oppsikt, blant annet i Tyskland, Frankrike og Spania.

Hensikten med spionsystemet er at NSA – i sanntid – skal kunne analysere og få oversikt over hvor enorme mengder etterretningsmateriale, telefonsamtaler, nettsøk og e-poster samlet inn fra hele verden.

Avisen Guardian presenterte det tidligere topphemmelige systemet allerede i sommer, hvor det i mars 2013 lå 97 milliarder dataopplysninger fra hele verden.

— NSA lager en fil for hvert enkelt land. Man kan klikke på for eksempel Norge, og i sanntid få vite hvor mye metadata «vi samler mot dette landet». Om og om igjen bruker NSA formuleringen «mot dette landet».

- Har dere feiltolket dokumentene?

— I så fall vet ikke NSA selv hva slags data de har tilgang til, etter å ha skapt dette ekstremt kostbare og sofistikerte overvåkingssystemet for å holde oversikt over all overvåkingsmaterialet de får tilgang til. Spørsmålet er da hvorfor NSA selv, i sine hemmelige dokumenter, beskriver sitt eget system helt feil. Vi vil derfor sørge for å publisere flere dokumenter i løpet av de neste dagene.

Les også

- Mobilovervåking i Afghanistan kan utgjøre forskjellen mellom liv og død

33 millioner fra Drtbox

Det spesielle med NSA-dokumentet om Norge er at NSA opplyser at kilden til opplysningene er overvåkingssystemet «Drtbox».

Ingen av de andre Snowden-dokumentene har så langt forklart hva slags spiondata «Drtbox» egentlig fanger opp.

Dataene som viser overvåking i Tyskland er fra helt andre kilder.

— I Norge får dere lese NSA-dokumentene selv når det publiseres, og gjøre dere opp en egen mening. Dokumentene gir i alle fall et annet bilde enn det den norske etterretningssjefen sier, sier Greenwald.

— Uansett burde det overraske Norge at dere har en etterretningstjeneste som ikke bare har muligheten til å overvåke så store datamengder, men faktisk også overleverer 33 millioner samtaledata til NSA i løpet av en måned, sier Greenwald.

Les også

Samfunnstopper vil gi Snowden asyl i Tyskland

— I USA og Storbritannia er avsløringene av NSAs overvåking blitt beskyldt for å hjelpe terrorister?

— Terroristene vet utmerket godt at vestlige etterretningstjenester forsøker å overvåke deres kommunikasjon. Det er derfor Osama bin Laden alltid brukte menneskelige kurerer. Men avsløringene har vist at helt alminnelige mennesker også blir overvåket – at millioner av telefonsamtaler blir overvåket, og at utallige mennesker har får krenket sitt privatliv, sier Greenwald.