Norge

Nær medarbeider om Cappelen: - Er som Münchhausen

En 64 år gammel mann som er omtalt som Gjermund Cappelens høyre hånd har lite godt å si om «sjefens» troverdighet: - Dere kan like gjerne lese Münchhausens fantastiske historier, sa han til Oslo tingrett.

En av Gjermund Cappelens nære medarbeidere sammenlignet Cappelen med den tyske lystløgneren baron von Münchhausen. Her er Cappelen mellom sine forsvarere Benedict de Vibe og Kaja de Vibe Melling. Foto: Jan Tomas Espedal

 • Håkon Letvik

64-åringen som er omtalt som Cappelens nærmeste medarbeider kom til Oslo tingrett mandag formiddag, fulgt av sin forsvarer Erling Lyngtveit. Mannen står for tiden i en ankesak Borgarting lagmannsrett, og er på frifot selv om han i Asker og Bærum tingrett ble dømt til 16 års fengsel for sin rolle i Cappelens hasjnettverk.

– Jeg har ingen kommentar

– Jeg har ingen kommentar. Du kan spørre om hva du vil, jeg har ingen kommentar, gjentok mannen, iført dongeribukse og strikkegenser. Med bestemt mine inntok han vitneboksen.

Han opplyste at han var utdannet rørlegger, for tiden var uten arbeid og levde av husleieinntekter og «noe annet».

64-åringen sa i retten at han ikke kjente Cappelen, men visste hvem ham var og kunne kanskje ha truffet ham for cirka 10 år siden. Mannen ble i 2006 dømt for å ha smuglet inn 52 kilo hasj.

Selv om han stort sett svarte «ingen kommentar» på mange spørsmål fra statsadvokat Lars Erik Alfheim og aktor Kristine Schilling fra Spesialenheten for politisaker, ble han litt mer snakkesalig da han ble spurt om Cappelen og hans troverdighet.

Avviste kjennskap til Eirik Jensen

Gjermund Cappelen har forklart i retten at han fortalte flere i nettverket sitt at han hadde kontakt med en politmann, og at han også hadde nevnt navnet Eirik Jensen til flere, deriblant 64-åringen.

– Det stemmer ikke, sa 64-åringen, som avviste at han har hørt om Eirik Jensen eller om andre politifolk fra Cappelen.

– Fyren lider av et Münchhausensyndrom. Dere kan like gjerne lese Münchhausens vidunderlige historier, gjentok han flere ganger.

Han henviste dermed til baron von Münchhausen, en kjent tysk, adelig lystløgner.

Dommer Kim Heger i rettssal 250 i Oslo tingrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Interessert dommer

Dommer Kim Heger ville gjerne vite litt mer om Cappelen: – Du sa at Cappelen ikke er til å stole på?

– Ja, da kan du like gjerne stole på Münchhausen. Fyren har et münchausensyndrom – han er ikke til å stole på, svarte 64-åringen.

– Hvordan vet du da at han ikke er til å stole på?

– Jeg lar meg ikke dupere av ham. Jeg har jo lest hva som har foregått her i retten, har opplevd ham selv i retten. Cappelen er Cappelen.

– Har han sagt noe om deg i retten som ikke er til å stole på ?

– Har ikke noen kommentar til det, jeg, dommer.

 • Hyppige flyreiser. Flotte biler. Kostbare klær. Umulig å ta.

Har reist med Gjermund Cappelen

Vitnet ville heller ikke svare på spørsmål om han likte språk, sydenreiser, turer til Alpene eller andre hverdagslige ting. Etterforskningen har avdekket at mannen har vært på en lang rekke reiser med Gjermund Cappelen til Nederland, og at han selv har reist på egen hånd både til Amsterdam og til København.

Spaningsrapporter og kommunikasjonskontroll som er fremlagt i retten har også vist at 64-åringen nesten hver dag ventet i bil utenfor Cappelens hus i Bærum, og at de hadde hyppig kontakt over mobiltelefon.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Ble syk på hotellrom, politiet fant millioner

En 63 år gammel tidligere hjelpepleier nektet i formiddag også å forklare seg som vitne. Mannen ble høsten 2015 dømt til 15 års fengsel for å ha deltatt i omsetning og oppbevaring av 1,2 tonn hasj og for heleri av 600 000 kroner, som var narkotikafortjenesten.

Mannen har anket dommen til Borgarting lagmannsrett, som nå behandler ankesaken.

I desember i fjor ble han pågrepet i Trondheim, etter at han fikk et illebefinnende på et hotell og ble bragt til sykehus. De ansatte på hotellet reagerte på mystiske ting som ble funnet på rommet hans. Der fant politiet 1,5 millioner kroner, og senere 300 000 kroner som var nedgravd.

Erkjenner deltagelse i narkonettverket

Statsadvokat Lars Erik Alfheim leste opp avhør av mannen. Der erkjenner den tidligere hjelpepleieren å ha deltatt i narkotikanettverket.

De 1,8 millioner kroner var hans fortjeneste for å ha mottatt hasj og for å ha levert det ut til to andre i nettverket, tilsammen ca 280 kilo. Han innrømmet også å ha disponert en mobiltelefon hvor mange av avtalene om leveranse og utlevering av hasj ble avtalt.

I avhør med politiet i januar 2017 forklarte han også at han hadde oppbevart narkotikapengene hos en slektning i Trondheim, og at han hentet dem for å fordele dem til sine barn før han skulle tilstå sin befatning med hasjnettverket, og så sone straffen.

Også 63 åringen er på frifot, mens lagmannsretten behandler anke over dommen på 15 års fengsel, og mens politiet i Asker og Bærum etterforsker den nye saken fra Trondheim, som også omfatter 280 kilo hasj.

Flere andre i nettverket forklarte seg også onsdag - stort sett med svaret «ingen kommentar». Etter at vitne nummer fire hadde vært like uvillig sukket dommer Heger:

«Ingen kommentar»

– Jeg skjønner ikke helt hvorfor dere fire svarer helt likt, og svarer ingen kommentar på de mest ufarlige og trivielle spørsmål. Det kan vel ikke være farlig å fortelle hva slags bil du har.

– Det handler jo litt om ansikt utad. Jeg hører jo at de sitter og skriver på harde livet der bak, sier han og vender seg mot journalistene. Jeg har en sak som pågår også, så jeg vil ikke gi næring til noe, svarte vitnet, den såkalte karatelæreren som ble dømt til fem år og seks måneders fengsel for omsetning og oppbevaring av 85 kilo hasj.

– Man gir jo næring ved å svare «ingen kommentar» på de mest enkle spørsmål, kommenterte dommeren.

Den såkalte rørleggeren, som også skal ha utført arbeider på Eirik Jensens bad, hadde levert legeattest, men ble likevel bedt om å komme i retten. Mannen ble høsten 2015 dømt til 13 års fengsel for sin rolle i hasjnettverket.

I topplue, krumbøyd med en stor boblejakke ble mannen fulgt inn i Oslo tinghus av sin forsvarer, advokat Jonny Veum. Mannen ble stående ved vitneboksen mens han gned hendene sine mot hverandre, han stirret ned i gulvet og reagerte ikke på gjentatt tilsnakk fra dommer Kim Heger.

– Vi får nok ikke noe ut av dette, konkluderte dommeren etter gjentatte forsøk på å oppnå kontakt, og vitnet ble deretter tatt i armen og fulgt ut av rettssalen av advokat Veum.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Eirik Jensen-saken
 2. Hasj

Eirik Jensen-saken

 1. NORGE

  Fortsatt varetekt for Eirik Jensen – anker til Høyesterett

 2. NORGE

  Borgarting lagmannsrett: Eirik Jensen blir ikke løslatt

 3. NORGE

  Ingen fengslingsavgjørelse for Eirik Jensen i dag

 4. KOMMENTAR

  Den største politiskandalen i fredstid er et faktum

 5. POLITIKK

  Lederen av justiskomiteen: – Dommen mot Eirik Jensen er dypt alvorlig

 6. NORGE

  Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel