Søk jobb med en «like»
Du har en match! Nå kommer jobb-appene som matcher arbeidssøker og arbeidsgiver etter modell fra nettdatingen.
— Det er samme konsept som Tinder. Med bilde og essensiell informasjon om erfaring og utdanning kan arbeidssøker og arbeidsgiver raskt se om man er rett for hverandre, sier Martin Tall, gründeren bak den ferske appen Selfiejobs.
Etter modell fra den populære dating-appen Tinder, der brukerne sveiper til høyre om de liker den de ser, og til venstre om de ikke gjør det, lanserer Tall nå Selfiejobs i Norge.
Flere tusen brukere er registrert i Sverige, og nå er SelfieJobs på jakt etter norske arbeidsgivere som vil legge ut jobber i appen.
Les også:
Hvilket verktøy hjelper best i karriérevalget?
Nedstrippet informasjon
Selfiejobs er et av de siste tilskuddene til nettrekrutteringen. På samme måte som enkelte andre apper, som de amerikanske Jobr og Snagajob, har de strippet ned søknadsprosessen til det aller enkleste. Noen få linjer om søkeren, sammen med språk, geografisk plassering og tidligere erfaring er alt som får plass – under et bilde eller en video på maks 22 sekunder.
Tall har selv jobbet i bemanningsbransjen, og sett frustrasjonen og den bortkastede tiden mange legger ned i søknader.
— Noen ganger får man ikke svar en gang. Det er en utrolig kronglete prosess som kunne vært mye lettere og morsommere. SelfieJobs er en superenkel måte å få folk som er interessert til å møtes, sier han.
Les også:
Får enklere jobb på egen hånd enn med Nav-tiltak
Større risiko for feilansettelser
Gisle Hellsten er leder for Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo. Han mener teknologier som tilbyr enklere kontakt mellom kandidater og arbeidsgiver er kommet for å bli, og viser til blant annet LinkedIn, som har over 1,3 millioner norske brukere.Men Hellsten mener lite informasjon og fokus på utseende gir større risiko for feilansettelser.
— Det er en grunn til at seleksjonsprosesser ofte er lange og omfattende. Det er ikke fordi det er morsomt, men for å sikre at man får den beste kandidaten, sier han.
Selv om Selfiejobs ifølge Tall skal være myntet på unge arbeidssøkere til serviceyrker, tror Hellsten at en CV dominert av bilde ikke alltid vil gi riktig informasjon til arbeidsgiver.
— Selv i serviceyrker er det ikke nødvendigvis sånn at den peneste er flinkest til å servere kaffe, sier han.
Legger til rette for diskriminering
- Selv i serviceyrker er det ikke nødvendigvis sånn at den peneste er flinkest til å servere kaffe, sier han.
Han mener det reiser spørsmål om rettferdig rekruttering.— Vi vil gjerne ha et arbeidsliv der rekrutteringen er basert på kunnskap og kompetanse, ikke utseende, sier han.
- I Sverige vet jeg at man har diskutert hvorvidt man skal fjerne både navn og bilde fra jobbsøknader, nettopp for å unngå diskriminering på grunnlag av kulturell bakgrunn og utseende. Dette går jo midt imot det, sier han.
Martin Tall mener imidlertid utseende og videopresentasjoner er relevant i bransjene som er aktuelle for Selfiejobs.
- Det er kanskje litt amerikansk å sende inn en pitch på seg selv, men faktum er at bilde på CV-en er praktisk talt standard i Norden allerede, sier han.
— Rekrutteringen gjøres heller ikke kun på informasjonen i appen, men det åpner for en dialog mellom arbeidssøker og arbeidsgiver, der man kan få frem den informasjonen man trenger, sier han.
Personlige jobbannonser fra Finn
Fredrik Schjold er produktdirektør i Finn Jobb, som nylig har lansert planer om mer skreddersydde jobbannonser.
Ut fra hva en bruker klikker på av jobbannonser på Finn, vil lignende, relevante annonser dukke opp i annonsefeltene i Finn-eieren Schibsteds nettaviser, blant andre Aftenposten, VG og E24.
— Det skjer mye i stillingsmarkedet som baserer seg på andre måter å koble søker og arbeidsgiver enn den tradisjonelle stillingsutlysningen vi jobber mest med, sier Schjold.
- Må utvikle oss for å henge med
Ifølge Dagens Næringsliv har Finn 90 prosent av stillingsmarkedet, men Schjold mener tallet er for høyt. I dag ligger det omtrent 17 000 jobber i databasen.
- Er dere bekymret for at brukerstyrte apper som SelfieJobs skal kunne spise av Finns markedsandeler?
- Det ligger et potensial i å koble arbeidsgiver og -søker uten en faktisk utlysning. Vi er klar over at vi må utvikle oss for å henge med. Stillingsmarkedet kommer til å endre seg, men hva som blir den endelige modellen som kommer til å fungere er vanskelig å si, sier Schjold.
Ifølge Schjold kommer det ingen matche-app fra Finn med det første. Han tror den forenklede modellen til SelfieJobs krever mer av arbeidsgiver.
— En tradisjonell utlysning gir arbeidsgiver en utfylt CV og søknad å forholde seg til. Enklere matching av folk krever dialog, og gjør styrkeforholdet annerledes. Det blir fort mer jobb for arbeidsgiver, sier han.