Norge

Muslimske mødre svarer på kronikk: – Barna våre får frihet og kjærlighet

Azra Gilanis (67) kronikk om muslimske mødre har vekket stort engasjement. Men småbarnsmor og muslim Imen Hasnaoui tror ikke hun oppdrar barna sine annerledes enn andre mødre.

Imen Hasnaoui sammen med døtrene Sara (1) og Eya (7) på Grønland torg.
  • Ingvild Fjelltveit
    Ingvild Fjelltveit

– Jeg har lest kronikken, og er veldig enig i budskapet hennes om å gi barna frihet. Men jeg kjenner meg ikke helt igjen i bildet hun gir av at muslimske mødre er strenge og ikke liker at barna blir «norske», sier Imen Hasnaoui.

Hun sitter utenfor en grønnsakshandler på Grønland i Oslo med de døtrene Sara (1) og Eya (7).

Kronikker hun snakker om er skrevet av den norskpakistanske firebarnsmoren Azra Gilani (67) i Aftenposten torsdag. Der oppfordrer hun muslimske mødre til å «våkne».

«Det er uforståelig for meg hvordan enkelte foreldre påtvinger sine barn et levesett som vil gjøre dem ulykkelig og skape et gap mellom foreldre og barn» skriver Gilani.

Kronikken er lest av rundt 100.000 på nett siden den først ble publisert onsdag kveld, og mange - inkludert en rekke toppolitikere - har rost 67-åringen for å ta et oppgjør med sitt eget miljø.

  • Les kronikken: Muslimske mødre, nå må dere våkne!

Her er noen av reaksjonene kronikken har fått på Twitter:

– Vokser opp som andre barn

– Jeg mener at det hun skriver ikke gjelder i alle miljøer. Jeg opplever at barna mine vokser opp på akkurat samme måte som andre norske barn, sier Hasnaoui.

Hun er andregenerasjons innvandrer med foreldre fra Tunisia. Datteren Eya (7) går i andre klasse, deltar i svømme- og gymtimer og har venner fra ulike kulturer og religioner.

– Jeg er opptatt av å gi tillit, og opplever at det gjør at Eya stoler på meg. Det kommer også til å gjelde når hun blir eldre, hun må få vokse opp å prøve og feile, sier Hasnaoui.

– Er det viktig for deg hvilken nasjonalitet og religion partneren døtrene dine velger i fremtiden har?

– Det spiller ingen rolle hvor han kommer fra, men religion er viktig for meg. Men hvor praktiserende han er, er jeg ikke så opptatt av, sier Hasnoui.

  • Ikke lov å kysse. Ikke lov å være alene. Ikke lov å ha sex før ekteskapet. Så hva gjør man når man forelsker seg? Slik dater unge muslimer

Kjenner igjen beskrivelsen

– Jeg er helt enig i at vi må gi barna frihet. Datteren min må få ta sine egne valg og gjøre som hun vil, sier småbarnsmor Nayat som er på Grønland for å handle grønnsaker.

Hun er selv muslim og opptatt av religion, men opplever ikke at det er vanskelig å oppdra datteren muslimsk i Norge.

– Hun har det akkurat som andre barn, som ikke har muslimske foreldre. Deltar i gym- og svømmeundervisning, og får ha de vennene hun vil ha. Vi bor i Norge og skal selvfølgelig være en del av det norske samfunnet, sier hun.

Hvem datteren skal gifte seg med i fremtiden, er det datteren selv som må bestemme, mener Nayat.

– Jeg håper jo at det blir en muslimsk mann, men hun må velge selv og kan velge å ta en annen vei, sier hun.

Men selv om småbarnsmoren føler seg integrert, kjenner hun igjen problematikken Gilani beskriver i kronikken sin.

– Jeg ser at det man i en del miljøer er veldig opptatt av å holde på sin egen kultur. Man snakker bare morsmål hjemme og omgås ikke så mange nordmenn, sier hun.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Religion
  3. Islam
  4. Islam i Norge