Norge

Ubaydullah Hussain er frifunnet

Islamisten Ubaydullah Hussain (29) sier han vil fortsette med sin kamp på vegne av muslimer som kjemper mot Vesten.

  • Frode Sætran

Statsadvokat Carl Fredrik Fari ved Det nasjonale statsadvokatembetet ville ha domstolen til å avgjøre om Ubaydullah Hussains ytringer og støtteerklæringer etter terrorangrep, er innenfor ytringsfrihetens grenser.

Tiltalebeslutningen bygget på at alle ytringene måtte vurderes under ett, og anses som en indirekte oppfordring til drap.

I dag er det statsadvokat Geir Evanger som fungerer som aktor når tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen leser opp dommen kl 11.

— Nå vil vi først gå nøye gjennom dommen og vurdere om det er grunnlag for anke, sier Evanger.

- Frifinnelsen er et slag i ansiktet for PST, var Ubaydullah Hussains første kommentar etter frifinnelsen.

— Jeg skal feire dette under id i morgen, sier han.

- Angrer du på noe av det du har sagt?

— Jeg angrer ingen ting, og nå har jeg støtte av domstolen, svarer Hussain.

Hussaiin (29) var tiltalt etter straffelovens paragraf 147c, om oppfordring til terror. Bare Mullah Krekar er tidligere dømt etter denne paragrafen, men han ble senere frikjent i lagmannsretten.

Ubaydullah Hussain har hele tiden hevdet at hans ytringer er innenfor ytringsfriheten.

- At disse ytringene av mange kan oppfattes som sterkt krenkende, kan likevel ikke ha betydning for ytringsfriheten, sa tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen.

Det er ventet at dommen i Oslo tingrett vil bli anket, trolig helt til Høyesterett, for å skape presedens.

Hvis det til slutt ender opp med frifinnelse vil PST, etter det Aftenposten erfarer, vurdere å fremme et forslag om å skjerpe lovverket. I andre land er det det straffbart å hylle terror, på engelsk beskrevet som glorification.

- Betyr Norges støtte til bekjempelsen av IS, at vi kan vente terror også her?

- Det har ikke jeg noe svar på. Men Norge er blant de mest aktive landene som driver krigføring i muslimske land, svarer Hussain.

Dette er Hussains ytringer som var tatt med i tiltalen:

Etter terrorangrepet på kjøpesenteret i Westgate i Nairobi 21. september, der norsk-somaliske Hassan Abdi Dhuhulow (23) deltok, der 67 ble drept og minst 175 personer ble skadet, hadde ABC Nyheter et oppslag med tittelen: «Terror-enke står bak terroraksjonen i Nairobi»

«Måtte Allah gi henne høy rang i Jannah!»

I mai i fjor la han ut en lenke til en artikkel om drapet på den britiske soldaten Lee Rigby, som ble hugget ned på åpen gate i London av to terrorister.

«Gledelige nyheter fra England. En terrorist svin fra det britiske militæret slaktet av våre modige brødre mens de ropte Allahu Akbar. Måtte Allah akseptere deres handling og intensjon, og ydmyke fiender av Islam på verst mulig måte.»

Hyllet Boston-bomberne

Etter bombeangrepet mot Boston Marathon i april i fjor, der tre personer ble drept og minst 144 personer ble skadet, la han ut sine meninger på nytt:

«To hell with Boston and may Allah destroy america!! Our prayers and tears go to our loved ones in Afghanistan, Mali, Syria, Iraq, Myanmar, Yemen, Pakistan, Chechnya, Somaliam Bosnia and to all the Muslim Ummah!»

I tillegg la han ut bilder av de to terroristene, og skrev:

«EKTE LØVER!!! Måtte Allah belønne dem! Amiin!»

Da islamistiske terrorister i januar i fjorslo til mot Statoil-anlegget i In Amenas i Algerie og drepte 40 gisler, deriblant fem Statoil-ansatte, la Ubaydullah Hussain ut denne erklæringen:

«Måtte Allah swt belønne våres brødre med det største og beste Paradiset og drive fiender av Islam ut av våres lang og utslette dem.»

Les også:

Les også

Aktor: Han må ha forstått at ytringene ville bli lest av mange

Les også:

Les også

  1. Hussain (29) oppfattes gjerne som en plage, men skal han straffes?

  2. Pågrepet for terror i London: - Er mentor og rådgiver for norske islamister

At Ubaydullah Hussain hyllet terrorister og terrorhandlinger på facebook. Oslo tingrett mener det er inenfor ytringsfrihetens grenser og dermed er lovlig.