Norge

Anbefaler munnbind på fulle busser og tog i Oslo

Regjeringen anbefaler at folk i Oslo og Indre Østfold fra mandag av bruker munnbind i kollektivtrafikken når det er fullt og umulig å holde 1 meters avstand. Både engangsmunnbind og tøymunnbind kan brukes. Barn i barneskolealder eller yngre anbefales ikke å bruke munnbind.

Høie: - Noen frykter at vi er tilbake der vi var i mars. Det er vi ikke.

Helseministeren mener Norge er langt bedre rustet nå. I mars kom reisende hjem fra vinterferie uten informasjon. Det var liten kapasitet innen kommunikasjon, testing og smittesporing. Han sa på fredagens pressekonferanse at andelen positive i mars var over 5 prosent, nå er den under 1 prosent.

Én ting var likevel bedre i mars, sa Høie: Kriseforståelsen og etterlevelsen av tiltakene var stor. Den er ikke like god nå.

Ikke gratis: Det er ikke planlagt å dele ut gratis munnbind, sa Høie (H).

– Norge har gode lagre av medisinske munnbind for bruk i helsetjenesten. Og det er også en viktig beredskap som er prioritert først.

Guldvog: Anbefaler munnbind på noen områder under hele pandemien.

- Hvis vi bruker munnbind riktig, kan det hjelpe oss med å beskytte hverandre mot smitte, sa helsedirektør Bjørn Guldvog.

Han påpekte at man likevel må holde 1 meters avstand, og at avstand er viktigere enn munnbind. Litt av grunnen til Folkehelseinstituttets tilbakeholdenhet når det gjelder munnbind har vært en bekymring for at bruken vil føre til at man ikke følger de andre smitteverntiltakene.

Line Vold: - R-tallet ligger rundt 1 nå, men det er på vei nedover, opplyste avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Reproduksjonstallet sier noe om hvor mange man i snitt smitter videre til.

Hun vurderer at sommerens utbrudd, både i Østfold og i Oslo, er i ferd med å komme under kontroll, og mener sommerutviklingen ikke tyder på en nasjonal oppblussing.

Legeforeningen støtter anbefaling om munnbind.

 1. Les også

  Dette må du vite om munnbind

 2. Les også

  Har fylt opp lagrene før mulig munnbind-anbefaling

 3. Les også

  Apotekene venter salgsrush på munnbind: – Folk skal ikke trenge å hamstre

 4. Les også

  FHI: Slipp ungdommen inn på bussen først!

Les mer om

 1. Barnevern
 2. Oppsummert-type