Norge

Russlands ambassade: «Anholdt uten grunn»

Russlands ambassade i Oslo mener den russiske diplomaten ble anholdt av PST uten grunn. Det skriver de på Facebook.

Onsdag ettermiddag kom den russiske ambassaden i Oslo med en kommentar til behandlingen av en av deres diplomater i forbindelse med spionsiktelsen mot en norsk mann.
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist

Saken oppdateres

Onsdag ettermiddag sendte den russiske ambassaden i Norge ut sin første kommentar til spionsaken. En norsk statsborger er siktet for å ha overlevert dokumenter til en russisk etterretningsoffiser, og mottatt penger for dette.

Det norske utenriksdepartementet har besluttet å utvise den russiske diplomaten.

I sin kommentar skriver ambassaden, som ikke navngir vedkommende, at deres ansatte den 15. august ble urettmessig anholdt. Han ble ransaket, og fikk ifølge ambassaden ikke mulighet til å kontakte ambassaden eller til å ringe en konsulær medarbeider. Ambassaden skriver selv at vedkommende er en av deres handelsdiplomater.

Ifølge kommentaren har ambassaden varslet en protest fra det russiske utenriksdepartementet i forbindelse med «brudd på diplomatstatusen».

Første nestleder i utenrikskomiteen i det russiske føderasjonsrådet Vladimir Dzjabarov sier ifølge VG at Russland vil gjengjelde Norges utvisning.

Han sier videre at han tror at USA er involvert i avgjørelsen om å utvise diplomaten.

Angriper pågripelsessituasjonen

Det er situasjonen der en norsk statsborger ble pågrepet som ambassaden går ut mot i sin kommentar. VG har omtalt at PST lørdag pågrep den norske statsborgeren på pizzarestauranten Villa Paradiso i Oslo, mens han møtte en angivelig russisk etterretningsoffiser. VG har også brakt sladdede bilder av pågripelsen.

Den pågrepne var Harsharn Singh Tathgar som er ansatt hos DNV GL (fusjon mellom Det Norske Veritas og Germanischer Lloyd) .

«Mange års erfaring fra samarbeid med russiske selskaper»

Ambassaden bekrefter kjennskap til den siktede, uten å navngi ham. De skriver at han har mange års erfaring fra samarbeid med russiske selskaper og byråer som er ansvarlig for olje- og gassproduksjon, skipsbygging og store infrastrukturprosjekter.

Norge stiller ikke selv spørsmål ved denne type samarbeid, heter det i teksten på Facebook, der det også står at «selvfølgelig trekker Russland nå sine konklusjoner».

Tidligere onsdag varslet norsk UD at de hadde orientert Russlands ambassadør om at en medarbeider ved den russiske ambassaden var uønsket som diplomat.

– Det er fordi han har utført handlinger som ikke er forenlige med hans rolle og status som diplomat, sa kommunikasjonssjef Trude Måseide i Utenriksdepartementet.

Veritas har flere russiske kunder

DNV GL har forbindelser med russisk næringsliv. Selskapet har etter det Aftenposten kjenner til to kontorer i Russland og mange russiske kunder.

Les også

  1. «Det er stort å jobbe med så mange kunnskapsrike personer fra anerkjente selskaper», sa den betrodde DNV GL-medarbeideren. Nå er han spionsiktet.

  2. Spionsiktet nordmann erkjenner å ha mottatt penger for informasjon