To ansatte ved Ullevål sykehus smittet

De to ansatte ved Ullevål sykehus som er smittet av det nye koronaviruset kan ha hatt kontakt med et tresifret antall pasienter. Nå ber sykehuset disse om å «holde seg hjemme og begrense sosial kontakt».

Bjørn Atle Bjørnbeth (i midten) bekreftet fredag at en ansatt ved sykehusets øyeavdeling er smittet av koronaviruset. Lørdag ble det bekreftet smitte hos en til.

– Testene av de fire ansatte på vår øyeavdeling, som det ble henvist til under pressekonferansen igår, viser én ny positiv, og tre negative, skriver Ullevål sykehus i en pressemelding.

Dermed er det bekreftet at to ansatte ved Ullevål sykehus er smittet med koronavirus.

– Vi arbeider videre med ivaretakelse av pasienter og ansatte, og nødvendige avklaringer i forbindelse med den positivt testede ansatte. Vi fortsetter arbeidet med å ringe opp pasienter som har hatt kontakt med de positivt testede ansatte, skriver sykehuset videre.

Råder pasienter til å holde seg hjemme

«Oslo universitetssykehus ber alle som har vært på Øyeavdelingen på Ullevål sykehus i perioden mandag 24. februar til fredag 28. februar om å holde seg hjemme og begrense sosial kontakt. Sykehuset kartlegger hvem som kan være utsatt for smitte og vil kontakte disse.»

Dette rådet ble lagt ut lørdag på beredskapssidene til Oslo universitetssykehus.

Dette kommer frem dagen etter at sykehusdirektør Bjørn Atle Bjørnbeth sa til NRK at den første smittede ansatte kan ha hatt kontakt med et tresifret antall pasienter.

VG: Legen spurte om testing

Den smittede legen spurte tirsdag morgen om det var nødvendig å teste seg, skriver VG.

– Vedkommende fikk beskjed da om at det ikke var nødvendig. Det kan bero på at vedkommende hadde veldig lette symptomer, sier medisinsk direktør Hilde Myhren.

Hun legger vekt på at dette er vanskelige vurderinger:

– Det er en veldig vanskelig vurdering. Veldig mange ringer infeksjonsmedisinsk bakvakt nå og lurer på om de skal bli testet. Det er press på å gjennomføre test, så vi har holdt regelsettet sånn at du skal ha ordentlige symptomer og være i «mistenkt-gruppen» for å testes, sier Myhren til VG.

Ser alvorlig på situasjonen

– Vi tar denne situasjonen veldig alvorlig, sier administrerende direktør Bjørn Atle Bjørnbeth ved Ullevål sykehus fredag.

Den første registrerte med smitte arbeider ved sykehusets øyeavdeling.

Aftenposten får opplyst at det er snakk om en lege. Ingen ved sykehuset vil bekrefte det, men det bekreftes at det er en ansatt som deltar i pasientkonsultasjoner. Den ansatte holder seg nå hjemme.

– Vi har behov for å opprettholde personvernreglene. At det er snakk om en ansatt ved øyeavdelingen synes vi må være dekkende, sier sykehusdirektøren.

Sykehuset har kontroll på hvilke pasienter vedkommende har vært i kontakt med.

Det er nå syv bekreftede tilfeller av koronavirus i Norge: Fire av dem i Oslo:

Sykehuset har satt krisestab og kaller inn ekstra folk for å informere både ansatte og pasienter. Sykehuset har innført såkalt grønn beredskap, det er den laveste beredskapsgraden.

Møtte på jobb mandag

Pasientene det er snakk om har fått behandling for problemer med øynene.

– Øyepasientene er normalt en litt eldre pasient, sier medisinsk direktør Hilde Myhren til Aftenposten.

Eldre er generelt mer sårbare for sykdom enn yngre. Men pasientene ved klinikken er som regel ikke veldig syke. Myhren sier til Aftenposten at det for eksempel ikke er kreftpasienter.

Hun vil ikke si om vedkommende er lege, men bekrefter at det er en ansatt som har pasientkontakt. I løpet av en arbeidsdag er det snakk om noen titalls pasienter.

– Nå går vi gjennom konsultasjonslistene for å kartlegge, sier hun.

På spørsmål om den ansatte brukte munnbind på jobb, svarer hun:

– Ja, jeg har fått bekreftet at vedkommende var ekstra aktpågivende når det gjelder hygiene.

Den ekstra forsiktigheten skyldes at legen ikke var helt i form.

Fire andre ansatte ved samme avdeling har fått luftveisproblemer og testes nå.

Legen som er bekreftet smittet har vært på ferie i Italia. Vedkommende hadde symptomer i helgen, og gikk på jobb mandag morgen. Legen var også på jobb tirsdag.

Krevende situasjon

Områdedirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet anser ikke situasjonen i Norge som mer alvorlig totalt sett, selv om det sjette tilfellet av koronasmitte i landet ble bekreftet fredag.

– Det er situasjonen på Ullevål som er alvorlig. Det er en alvorlig situasjon for det sykehuset, sier han til NTB.

Bukholm sier at de likevel ikke kommer til å revurdere retningslinjene for helsepersonell med det første.

– Men vi vil nok minne dem på at de bør holde seg hjemme hvis de har symptomer og kommer fra et område med risiko for smitte, sier han.

Dette er selvfølgelig en svært krevende situasjon, sier pasientombud i Oslo Anne Lise Kristensen til Aftenposten.

– Dersom den ansatte ikke hadde noen symptomer etter ferien er vel rådet fra Folkehelseinstituttet å gå på jobb. Og så må en straks symptomer melde seg, selvfølgelig melde fra og forlate sykehuset. Så reiser denne saken spørsmål om Folkehelseinstituttet sitt råd er tilstrekkelig for helsepersonell. De er i tett kontakt med ofte allerede syke og utsatte pasienter og denne saken viser at aktsomheten etter reise i utsatte områder bør revurderes.

Kristensen sier at det generelt er viktig at helsepersonell som er syke etter reiser i et risikoutsatt område ikke går på jobb før de er testet.