Norge

Hadde innsyn i norske politiregistre

Overvåkingsgruppen skal ha hentet ut sentral informasjon om nordmenn fra politiets straffesaksregistre. Det gjorde de ved hjelp av tidligere kolleger.

Flere i overvåkingsgruppnen har tatt direkte kontak med kolleger i Politihuset for å få ut nødvendig informasjon om personer fra politiets registre.
 • Andreas Bakke Foss
  Andreas Bakke Foss
  Journalist

Les alt om overvåkingssaken her:

Les også

Alt om den amerikanske overvåkningen

 • Kommentar av Harald Stanghelle:
  Politikilder og tidligere ansatte ved Den amerikanske ambassaden sier til Aftenposten at det er åpenbart at flere av personene som er og var knyttet opp mot denne hemmelige overvåkingsgruppen, hentet ut informasjon fra politiets egne registre og databaser ved flere anledninger.

For å få tilgang til registrene brukte de tidligere kolleger som fortsatt er ansatt i politiet.

(Saken fortsetter under grafikken)

Innsyn

En tidligere ansatt ved ambassaden sier til Aftenposten at en av lederne i overvåkingsgruppen var den som begynte med å skaffe innsyn i politiregistre.

Ifølge Aftenpostens kilder skal flere i gruppen ha tatt direkte kontakt med kolleger i politiet for å få ut informasjon om personer fra politiets registre.

Blant annet skal Regional Secutriy Officer (sjefen for sikkerheten) på ambassaden ha vært svært godt fornøyd med at ambassaden nå slapp å gå via de formelle kanalene for å få ut informasjon hos politiet.

Flere personer sentralt i Politidirektoratet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har visst at det har skjedd uønsket adferd fra overvåkingsgruppen, opprettet av den amerikanske ambassaden.

Det sier sentrale personer i Politi-Norge til Aftenposten. Ifølge kildene har flere personer, både i mellomledersjiktet i Politidirektoratet og personer på høyt nivå i PST, visst nok om arbeidet til overvåkingsgruppen ved den amerikanske ambassaden til å være kritiske.

Flere saker:

Norsk lov

Flere skal ha visst så mye at de, ifølge kildene, burde rapportert videre.

Men stafettpinnen skal ha stoppet opp før den nådde helt frem til politidirektør Ingelin Killengreen. Oslo-politiet har innrømmet at de har kjent til deler av virksomheten, men har oppfattet at de ikke rammes av norske lover.

Ifølge Johan Fredriksen, stabssjef ved Oslo politidistrikt, har politiet gjort det tydelig overfor den amerikanske ambassaden at det er norske myndigheter som har ansvaret utenfor ambassadens grenser.

Partner

Personer i Oslo-politiet, Politidirektoratet og PST skal, etter det Aftenposten får opplyst, ha visst om at det forekom «uønsket adferd», men ikke rapportert om dette på den måten de burde – og ikke rapportert om hele omfanget.

Grunnen til at de ikke har rapportert, forklares med at sentrale deler av politiet har oppfattet sikkerhetspersonale ved den amerikanske ambassaden som nære samarbeidspartnere.

Sikkerhetsopplegget ved ambassaden oppfattes dessuten å være forenlig med politiets egen oppgave, isolert sett, om å skape trygghet. I tillegg kan en viktig grunn være, ifølge kilder, at det er snakk om ekskolleger som nåværende politifolk i etaten ikke vil sette i en vanskelig situasjon.

Undersøke

Politidirektoratet ville i går ikke kommentere hvem som har visst hva. De sier de arbeider med å undersøke saken på alle nivåer og vil komme tilbake til dette i sin rapport som skal overleveres justisministeren.

Heller ikke PST vil kommentere påstandene nå.

Vi arbeider med å finne frem alle relevante fakta, og vi vil fullføre dette arbeidet så langt som mulig, sier Martin Bernsen, informasjonssjef i PST.

Identifisert

Én av de syv personene TV2 så langt har identifisert som involvert i overvåkingsgruppen ved Den amerikanske ambassaden, er tidligere politiavdelingssjef i Kripos, Ivar Follestad (70).

I tillegg skal en kvinne (61), som tidligere jobbet ved den internasjonale avdelingen til Kripos, være en av personene i gruppen.

Sjef for Kripos, Odd Reidar Humlegård, sier de vet at det er to personer som tidligere har jobbet i Kripos som har tatt jobb ved den amerikanske ambassaden i etterkant.

– Nå sjekker vi ut om de har hatt relasjoner til ambassaden også mens de har jobbet her, og i hvilken grad de har hentet ut data og brukt data fra Kripos’ systemer etter at de har sluttet. Det har vi så langt ikke funnet at de har, sier han.

Ifølge Humlegård er det heller ingen ting som tyder på at flere tidligere Kripos-personer er med i gruppen.

Uvitende

Tidligere Høyre-leder Jan Petersen var utenriksminister under Bondevik II-regjeringen fra 2001 til 2005. Han sier han under sin periode som utenriksminister aldri hørte noe om påstått overvåking.

– Jeg kan ikke huske å ha vært borti dette overhodet, sier Petersen, som nå er Norges ambassadør i Wien.

Ifølge TV2 skal tidligere yrkesmilitære også være en del av overvåkingsgruppen.

Sverre Diesen, forsvarssjef fra 2005 til 2009, sier han aldri hørte om denne saken mens han var sjef. Han sier det heller ikke er noe automatikk i at han ville visst noe.

–Det er ikke sikkert de føler så behov for å snakke om hva de gjør etter at de har sluttet i Forsvaret, sier Diesen.

Statsminister i periodene 1997–2000 og 2001–2005, Kjell Magne Bondevik (KrF), sier til Aftenposten at opplysningene om overvåking er «helt nytt for meg».

Les også

 1. Skyggenes verden

 2. - Om noen hadde kjennskap til dette i regjeringsapparatet, burde jeg ha blitt informert

 3. Østfold-politiet skal etterforske ambassadesaken

 4. - Påstandene er alvorlige

 5. USA beskyldes for overvåkning i Danmark