- Jeg var vitne til en spesiell hendelse i verdenshistorien

Steinar Frøyshov (63) filmet politiets problematiske båttur til Utøya. Se den til nå upubliserte videoen i sin helhet på ni minutter.

Det har vært mye debatt rundt politiets utrykning etter meldingen om terrorangrepet på Utøya 22. juli. For første gang kan Aftenposten.no i dag publisere hele filmen som viser politiets problematisk båttur til Utøya.

— Jeg var vitne til en spesiell hendelse i verdenshistorien, sier Steinar Frøyshov (63), som filmet politiets båttur, til Aftenposten.no.

Se den ni minutter lange, til nå upubliserte videoen, som viser politiets ferd mot Utøya øverst i denne artikkelen.

Løp ut med kameraet

Det er midt i fellesferien, og Frøyshov og kona er på hytta på Storøya og hygger seg. Plutselig får de en telefonoppringning fra datteren som forteller at det har gått av en bombe i regjeringskvartalet i Oslo.

- Vi satte oss ned foran fjernsynsapparatet og begynte å se nyhetssendingen. Kort tid etterpå kom de første meldingene om at det skulle foregå skyting på Utøya, sier Steinar Frøyshov.

Minutter senere hører ekteparet sirener fra veien. Frøyshov tar med seg kameraet og løper ut.

— Jeg så at det var bevegelse rundt flytebroen til Storøya. Det kom flere politibiler, og en stor gruppe med politimenn løp ned mot en rød båt.

Ennå ikke klar over omfanget av tragedien

Frøyshov befinner seg da 500 meter fra kaien. Han tar frem kompaktkameraet og begynner å filme.

- Jeg bestemte meg for å holde fokus på båten. Det gikk ti politifolk om bord i farkosten. Og etter en liten stund begynte de å kjøre utover vannet.

Politiet har senere fått kritikk for at de ikke valgte korteste veien til Utøya hvor 69 mennesker ble drept, men også

Les også

Uberettiget politikritikk

.

Politiet har også fått kritikk for at de brukte en såpass liten båt for å frakte Beredskapstroppen til Utøya. En båt som etter hvert skulle begynne å ta inn vann fordi den var for tungt lastet, slik at politimennene måtte forflytte seg over i en tilfeldig passerende fritidsbåt.

Men på denne tiden er Frøyshov ikke klar over omfanget av den tragiske hendelsen.

— Siden vi ligger på andre siden av Storøya, så hadde vi ikke hørt hverken skudd eller rop fra Utøya.

- Rart å tenke på at jeg filmet hendelsen

Frøyshov velger likevel å følge båten med politifolkene minutt for minutt med kameraet.

- Jeg vet faktisk ikke hvorfor jeg fortsatte å filme. Jeg pleier ikke å filme spesielt mye, og jeg hadde jo bare et vanlig kompaktkamera. I ettertid er det rart å tenke på at jeg filmet hele hendelsen.

Minutter senere stopper båten med politimennene. De har da kun kommet seg 500 meter fra land, og det gjenstår over tre kilometer før de når Utøya.

— Båten gikk saktere og saktere. Og til slutt stoppet den helt opp. De var da rett utenfor hytta vår.

- Hva tenkte du da?

— Jeg tenkte ikke noe spesielt over hva som skjedde. Jeg registrerte at det var mange om bord i båten og at den lå lavt i vannet, men jeg var ellers kun opptatt av å få med meg hva som skjedde.

Forstår at det dreier seg om en katastrofe

Frøyshov forteller at det går svært kort tid før en annen sivil båt dukker opp.

— Så vidt jeg kan se går ni menn om bord i denne båten, og de forsvinner raskt fra stedet. Jeg filmer så lenge jeg har fri sikt.

Etter hvert ankommer det flere og flere sykebiler til kaianlegget, og et helikopter lander på Storøya.

- Det var uhyggelig. Jeg begynte sakte å forstå at det dreide seg om en større katastrofe.

- Vitne til en hendelse i verdenshistorien

I timene som kommer får Steinar Frøyshov vite at det har foregått en massakre på Utøya, og at et stort antall mennesker er drept.

— Det er en spesiell situasjon som har oppstått og som ingen forventet ville skje. De prøvde alle å gjøre så godt de kunne. I etterpåklokskapen er det mange tanker som dukker opp, det er en spesiell hendelse i verdenshistorien jeg har vært vitne til i Tyrifjorden.

Frøyshov forteller at det har vært vanskelig å være vitne til politibåtens ferd.

— Jeg bare må registrere at jeg har vært vitne til noe veldig tragisk som har skjedd i Norge. At vi i Holebygda kom midt oppe i denne situasjonen, og at vi fortsatt vil være berørt av.

Se den ni minutter lange, til nå upubliserte videoen, som viser politiets ferd mot Utøya.