Snart ny klimastreik: – Vi fortsetter helt til vi får en endring

Fredag går en ny klimastreik av stabelen. Det er ventet at tusenvis av elever over hele landet skal streike selv om skolene fører fravær.

Den forrige skolestreiken for klimaet ble arrangert i mars. Førstkommende fredag blir det ny streik.

Greta Thunbergs skolestreik under det svenske valget i fjor høst har inspirert til elevstreiker verden over. Da den forrige skolestreiken for klimaet ble arrangert i vår, valgte til og med folk å sove utenfor Stortinget natten i forveien.

På Eidsvolls plass foran Stortinget møtte det opp omtrent 15.000 klimastreikende ungdommer fredag 22. mars. På landsbasis deltok over 40.000 i klimastreiken, som ble norgeshistoriens største. Førstkommende fredag er det nok en gang klart for skolestreik for klimaet.

– Dette er ungdommenes mulighet til å bruke stemmen sin. Sist gikk det over all forventning, så vi vet ikke om det blir like stort oppmøte denne gangen. Det skal godt gjøres å matche skolestreiken i mars, men det antas at tusenvis av elever vil streike for klimaet også denne gangen, sier lederen i Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord.

Eidsvolls plass foran Stortinget klokken 13 fredag 22. mars. Omkring 15.000 skoleelever møtte opp.

Over hundre land skal streike

«Forandring krever handling», «Ikke ødelegg fremtiden vår» og «Redd jorden vår» var noen av budskapene som sto på de mange plakatene sist skoleelever samlet seg foran Stortinget.

24. mai skal ikke bare Norges elever streike for klimaet. Det er planlagt en internasjonal streik samme dag, hvor NU-lederen venter at over 100.000 mennesker kommer til å streike i mer enn 100 land.

– Det er litt færre byer som er med på streiken i Norge denne gangen, men på verdensbasis kommer dette til å bli vanvittig stort, forteller Eiterjord.

På Instagram postet svenske Greta Thunberg mandag et bilde hvor hun annonserte at 107 land så langt har meldt om at de skal være med på den internasjonale klimastreiken. Det vil foregå demonstrasjoner i 1263 byer. «Alle er velkomne. Alle er nødvendige», skriver Thunberg.

Sist internasjonale klimastreik ble arrangert 15. mars. Da streiket over 1,4 millioner mennesker verden rundt.

Eiterjord mener det er vanskelig å gjette hvor mange som møter opp foran Stortinget førstkommende fredag, særlig ettersom 24. mai er en dato hvor flere skal ha eksamen.

– Vi venter vel minst 5000 elever, men det gjorde vi sist gang også, ler lederen i Natur og Ungdom.

–Massivt blir det uansett. Dette er mye større enn vanlige aksjoner vi pleier å ha.

Les også

Jeg streiker for klimaet igjen i mai. Kommer du denne gangen, Erna? | Oline Larsen Gravås

Det føres fortsatt fravær for elever som dropper skolen til fordel for klimastreiken. Men det finnes flere lærere som ser på elevenes klimaengasjement som en god ting.

– Vender ungdommen ryggen

Natur og Ungdom har stått i spissen for klimastreikene, men de har med seg organisasjoner som Changemaker, KFUK/KFUM og Spire. Målet er at Stortinget skal stemme over kravene de kommer med.

– Vi vil bruke denne streiken til å vise Stortinget hvor stort engasjementet er, hvor mange som bryr seg om jordkloden. Vi vil at de skal stemme for kravene vi kommer med under streiken og slutte å vende oss ungdommer ryggen, sier Eiterjord. Han legger til:

– Vi fortsetter å streike helt til vi får en endring!

Les også

Erna Solberg roser streikende barn. Men hun vil ikke gjøre som de ber henne om.

Fører fortsatt fravær

Selv om tusenvis av skoleelever trosset fraværsgrensen for å streike for klimaet, er ikke regelen blitt endret.

– Skolene fører fortsatt fravær, og det blir på samme måte som sist gang, i mars. Men vi så jo på oppmøtet den gangen hvor mange som ikke brydde seg om fraværet og heller valgte å engasjere seg. Det er en pris elevene er villige til å betale, sier Eiterjord.

Han forteller også at det er noe ulik praksis ved ulike skoler. Det finnes flere lærere som ser på elevenes klimaengasjement som en bra ting.

– Det var for eksempel en lærer som la ut en post på Twitter. Han hadde tatt bildet av klasserommet sitt, det var helt tomt. Den timen skulle han undervise i samfunnsfag, men han heiet heller på elevene sine, som var ute og gjorde noe fysisk for samfunnet. Sånt er jo morsomt, sier lederen i Natur og Ungdom.

Under klimastreiken i mars var det mange voksne som stilte opp som vakter. Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom legger vekt på at streiken skal være trygg for alle.

Et stort opplegg

Det skal skje mye på Eidsvolls plass når skolestreiken for klimaet går i gang denne fredagen.

– Klokken ni starter opplegget. Da begynner vi med noen aktiviteter og torg, hvor man blant annet kan snakke med klimaforskere eller drive med andre ting som har med klima og miljø å gjøre. Så skal vi arrangere en stor marsj gjennom Oslo sentrum før det braker løs med appeller og demonstrasjonen foran Stortinget fra klokken 11.00 til 12.00. Etter det skal det være både konserter og enda flere aktiviteter. Det kommer til å bli en veldig bra klimastreik, forklarer Eiterjord.

Unge er mest bekymret

Senteret for klimaforskning CICERO publiserte i januar i år en klimaundersøkelse som viser at det er de unge mellom 18 og 29 år som representerer den gruppen som er ganske eller veldig bekymret for klimaendringer.

Undersøkelsen sier også at de unge er mer villige til å støtte klimapolitikk. I gruppen som er 30 år eller yngre, sier 60 prosent at de «har et ansvar for å støtte politikk som reduserer klimagassutslippene».

Dette er en betydelig endring fra hvordan ungdom så på klimaansvaret for noen år tilbake. I 2012 var klimaendringene helt nede på 11. plass over hvilke utfordringer de anså som størst.

Forskningsleder ved seksjon for ungdomsforskning Guro Ødegård har tidligere uttalt til Aftenposten at slike gjennomgripende samfunnshendelser og en følelse av samfunnsrisiko kan prege en hel generasjon.