Norge

Birgitte Kallestad ble smittet av rabies og døde: – En dyreelsker av de sjeldne

24-år gamle Birgitte Kallestad ble smittet av rabies da hun var på ferie. – Birgitte var en dyreelsker av de sjeldne, sa presten i begravelsen.

Slik lå kisten pyntet i Foldnes kyrkje før seremonien startet.
  • Kari Pedersen

(Bergens Tidende): 24 år gamle Birgitte Kallestad døde forrige mandag på Førde sentralsykehus.

Onsdag ble Kallestad begravet fra Foldnes kyrkje. Familien ønsket en helt privat seremoni uten mediene til stede, men har delt prestens minnetale, skriver Bergens Tidende.

– Sjokket over at Birgitte så brått ble revet bort, ligger fremdeles over oss. Det er uvirkelig at det er Birgittes kiste vi skal følge til graven i dag, sa prest Maria Tveten.

Varm og omsorgsfull

Tveten fortalte om en varm og omsorgsfull ung kvinne, med et særlig hjerte for dyr.

Birgitte Kallestad brakte en forkommen kattunge inn i familien hjemme på Bjorøy og tok selv imot en hund som skulle omplasseres. På videregående valgte hun hestelinjen ved Stend videregående og flyttet på hybel.

På vinterens ferietur til Filippinene var det hennes kjærlighet til dyr som også påførte henne den dødelige smitten.

– Det var ingen tilfeldig hund i en bakgate som beit Birgitte, men hun fikk medynk med den forlatte, skitne valpen – som hun tok med seg, stelte og vasket, slik hun har vasket og stelt så mange andre hunder før. Uforståelig for oss alle ble hennes godhet hennes bane, sa presten.

Takker støttespillere

Birgitte Kallestad vokste opp på Bjorøy i Fjell med tre søsken. I Førde, der hun jobbet som bioingeniør på Førde sentralsjukehus, traff hun han som ble hennes samboer.

Presten beskrev en ung kvinne med smittende godt humør, et imøtekommende menneske med stor omgangskrets.

I talen rettet familien en takk til alle som har vært til hjelp og støtte. Takken går til personalet på Førde sentralsjukehus, familier, venner, kolleger og de involverte i Fjell kommune.

Syk lenge etter

Familien har tidligere fortalt om valpen som Birgitte Kallestad reddet og stelte. Valpen som seinere småbet etter hendene hennes.

I FØRSTE JOBB: Birgitte Kallestad var i sin første jobb som bioingeniør på det samme sykehuset som hun døde forrige mandag.

Først etter at hun hadde vært hjemme i Norge i lang tid, begynte 24-åringen å bli syk.

– Ingen koblet de små skrammene fra ferien til sykdommen, aller minst henne. Sykdommen utviklet seg videre mens legene kjempet for å finne ut hva som var galt, skrev familien i en pressemelding forrige uke.

Lege fant årsaken

Kallestad ble til slutt innlagt på sykehus i Førde. Der var det en lege som mistenkte rabies og stilte de riktige spørsmålene. Da kom det frem at hun var bitt av en hund på Filippinene.

BEGRAVELSE: Det ble flagget på halv stang ved Foldnes kyrkje onsdag før begravelsen.

Torsdag ble det sendt prøver til analyse i Sverige. Lørdag ble mistanken bekreftet. Kallestad døde mandag kveld, omgitt av sine nærmeste.

Rabies er en virussykdom som kan overføres fra dyr til mennesker. Årlig dør anslagsvis 60.000 mennesker av sykdommen, nesten alle etter dyrebitt.

Les også

Les også: Rabies er dødelig, men kan stanses

I vestlige land regnes rabies for utryddet, men er utbredt i deler av Asia, Afrika og Sør-Amerika.

Viruset vandrer fra bittstedet via nervesystemet til hjernen og forårsaker hjernebetennelse. Rabies regnes for dødelig når symptomene viser seg, men kan stanses med rask behandling etter nærkontakt med et smittet dyr.

Over 200 år er gått siden sist det var et tilfelle av rabies i Norge.

Meldt til Filippinene

Folkehelseinstituttet har meldt dødsfallet til helsemyndigheter i Filippinene, som er i gang med undersøkelser på feriestedet sør i øyriket.

Folkehelseinstituttet har ikke fått melding om at andre som lekte med valpen, har utviklet symptomer på rabies.

SYKEHUSET: Først da en lege ved Førde sentralsykehus mistenkte rabies, kom det frem at Birgitte Kallestad hadde vært bitt av en hund på Filippinene.

Etter at smitten var konstatert, kartla de ansvarlige ved sykehuset i Førde personell som hadde deltatt i pleien av rabies-pasienten. Rabies er ikke kjent for å smitte fra menneske til menneske.

Forrige uke fortalte administrerende direktør Arve Varden at over 70 medarbeidere var intervjuet. Av disse var 31 blitt vaksinert.

KARTLA SMITTEFARE: Administrerende direktør Arve Varden i Helse Førde orienterte forrige uke om sykehusets håndtering av rabiessmitten.

Les mer om

  1. Sykehus
  2. Medisin
  3. Filippinene
  4. Folkehelseinstituttet
  5. Dyr