Norge

Mullah Krekar pågrepet av PST

TØYEN (Aftenposten.no): Politiets sikkerhetstjeneste pågrep tirsdag trusseldømte Mullah Krekar utenfor boligblokken han bodde i på hemmelig adresse.

 • Arild Jonassen
 • Arild Færaas

Krekar ble pågrepet i sin bolig på hemmelig adresse i Oslo like før klokken 14 i dag. Det bekrefter PST overfor Aftenposten.

Et stort antall bevæpnede polititjenestemenn fra Oslo politidistrikt bisto PST under pågripelsen. Krekar ble etter noen minutters venting ført ut av leiligheten og inn i en ventende politibil.

Før Krekar ble dyttet inn bak i bilen, og bilen kjørte bort, rakk han å rope på engelsk «Ikke skyld på Islam, bare Islam».

Etter det Aftenposten erfarer har PST vurdert fortløpende om Krekar skulle pågripes siden dommen mot ham falt mandag.

— Vi har pågrepet Krekar etter anmodning fra PST. Pågripelsen skjedde uten dramatikk, sier innsatsleder Lasse Alver til Aftenposten.no på stedet.

Ifølge en pressemelding fra PST ble Krekar pågrepet med grunnlag i Oslo tingretts dom mot ham, samt grunnlag for en nærliggende fare for gjentakelse av nye straffbare handlinger, som de konkretiserer som «trusler om terror».

Krekar vil bli fremstilt for varetektsfengsling på onsdag.

Se video av pågripelsen av Krekar øverst på siden.

Dømt til fengsel

Mandag ble mullah Krekar dømt til fem års fengsel. Oslo tingrett dømte ham for alvorlige trusler mot norske myndigheter, tre kurdere og Høyre-leder Erna Solberg.

Les også

Krekar gikk til angrep på kameramann

Dommeren mente det hadde skjedd under særdeles skjerpende omstendigheter, og Krekar ble også dømt til å betale 100.000 kroner i oppreisning til et av trusselofrene.

Han ble kjørt av PST til sin bolig mandag, men tirsdag var Politiets sikkerhetstjeneste tilbake for å pågripe Krekar.

Etter det Aftenposten.no har grunn til å tro ventet PST en stund med pågripelsen av Krekar av etterforskningstaktiske grunner. Krekar skal også ha blitt holdt under oppsyn av sikkerhetstjenesten de siste dagene.

PST har nemlig visst om truslene Aftenposten skrev om tirsdag (se under) før Krekar ble dømt mandag.

Advokat peker på politisk press

En av Krekars forsvarere, Arvid Sjødin, mener ifølge NTB at det er det politiske presset det siste døgnet som har gjort at PST pågrep Krekar.

Men det avviser Ap-politiker Jan Bøhler til NTB.

– Vi politikere har ikke noe med å pågripe. Vi er den lovgivende makt og har ingenting med dette å gjøre. Jeg vil tro PST har godt grunnlag for pågripelsen de nå har foretatt, sier Bøhler.

Men han sier også at det er betryggende at Krekar er pågrepet.

Angrep TV2-fotograf

Etter at Krekar ble intervjuet av TV-stasjonen al-Jazeera i TV2s studio mandag gikk Krekar til fysisk angrep på en TV 2-fotograf. Opptrinnet skjedde da TV 2 filmet Krekar og en journalist prøvde å stille mullahen et spørsmål.

Tirsdag avslørte Aftenposten at Krekar skal ha kommet med nye trusler i helgen på paltalk.com. Der skal Krekar ha oppfordret til handling mot norske interesser i utlandet, inkludert norske politifolk. PST har satt i gang granskning av disse truslene.

Det er på nettstedet paltalk.com han ifølge den ferske dommen tidligere har kommet med straffbare trusler.

Uttalelsene skal så ha blitt lagt ut på YouTube, men var slettet da Aftenposten prøvde å finne disse uttalelsene mandag kveld. Også på nettstedet durbeen.org, drevet Krekars tilhengere, skal oppfordringen til å ramme norske politifolk ha blitt spredt.

Utvist i 2003

Mullah Krekar anket den ferske dommen på stedet i Oslo tingrett mandag.

Kurderen har vært leder av Ansar al-Islam, en organisasjon USA mener driver med terror. Krekar ble utvist av Norge i 2003, men Norge har ikke kunnet tvangsreturnere ham fordi han risikerer dødsstraff i Irak.

Både Frps Siv Jensen og Høyres Erna Solberg sa mandag at det mener det er viktig å få mullah Krekar ut av landet.

— Etter min mening må en eventuell rettskraftig dom ikke bli en hvilepute i arbeidet med en avtale for å få Krekar ut av landet, sa Solberg til Aftenposten.no.

Les også

Send ham i fengsel!

Siv Jensen tar en god del av æren for at Krekar nå er dømt.

— Jeg er veldig glad for at jeg i sin tid anmeldte Krekar. Det betyr at vi i alle fall får en fengslingsdom, noe mange har etterlyst lenge, sier Frp-lederen og legger til:

- Vi håper norske myndigheter kjenner sin besøkelsestid og bruker denne muligheten til å fremskynde sine forhandlinger med irakske myndigheter.

- For å få ham ut av landet, mener du?

— Ja.

 1. Les også

  Krekar granskes på nytt - skal ha kommet med nye trusler i helgen

 2. Les også

  Krekar dømt til fem års fengsel for drapstrusler

- Lenge leve islam, ropte mullah Krekar da han ble pågrepet og ført ut til en ventende politibil ved 14-tiden i dag. DAN PETTER NEEGAARD

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  PST ber om fire uker i varetekt for Krekar: – Det er en falsk sak, sier Krekar.

 2. NORGE

  Mulla Krekar pågrepet mandag – hva skjer videre?

 3. NORGE

  Slik endte Italia opp med å ønske mulla Krekar utlevert som påstått leder av et terrornettverk

 4. NORGE

  PST har pågrepet mulla Krekar etter etterlysning fra Italia

 5. NORGE

  PST ser ingen grunn til å pågripe terrordømte

 6. POLITIKK

  Oslo tingrett behandler utlevering av Krekar til Italia