Ludvigsen innrømmer å ha løyet til politiet: – Skam er et nøkkelord

Svein Ludvigsen hevder han ikke visste hvem en av de fornærmede var, men på Facebook inviterte han ham flere ganger på middag og til å treffes i Oslo på kveldstid.

Tidligere fiskeriminister og fylkesmann Svein Ludvigsen innrømmer å ha løyet for politiet i avhør.
Dag to i rettssaken mot Svein Ludvigsen i Nord-Troms tingrett. Administrator er tingrettsdommer Harald Tore Roaldsen.

Torsdag startet den tidligere fylkesmannen og fiskeriministeren Svein Ludvigsen å forklare seg i Tromsø tinghus. I politiavhør nektet han for å være interessert i menn. Nå innrømmer han å ha hatt sex med menn.

– Det koster meg mye å tilstå dette, sa han i retten.

– Ærede rett. Jeg har sagt fra dag én at jeg ikke er skyldig i anklagene om trusler, tvang eller vold. Men jeg skal redegjøre for noen konkrete seksuelle forhold, det er viktig å få sagt, startet Ludvigsen.

Han fortalte om det han beskriver som en dramatisk pågripelse. Så innrømmet han å ha snakket usant i avhør.

– Det er vanskelig å innrømme det, at enkelte ting jeg sa i forhøret ikke var riktig.

Det tok ikke lang tid før den neste store innrømmelsen kom.

– Derfor ærede rett, skal jeg så konkret som mulig og uten å pynte på det si sannheten der jeg benektet den. Ja, jeg og han har hatt former for seksuell kontakt tre ganger i Oslo, sa Ludvigsen.

Han står fast ved at det bare skal ha skjedd i Oslo, og ikke i det omfang og på de måter som den fornærmede beskriver.

Les også

Svein Ludvigsen innrømmer seksuell omgang. Det er lurt av ham.

Hevder det var frivillig

Ludvigsen er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg sex med unge asylsøkere. Han nekter skyld på alle punkter om misbruk av stilling, men kommer ikke til å bestride alt som står i tiltalen, opplyste Ludvigsens forsvarer tidligere denne uken.

Den tidligere fylkesmannen sier at den seksuelle kontakten med en av de fornærmede var frivillig. Han innrømmet også ha hatt frivillige seksuelle forbindelser med menn, skriver NRK.

– Jeg er snart 73 år. Jeg tilhører en generasjon der slikt var skambelagt. Det var ikke noe vi snakket om.

Under aktors utspørring ble Ludvigsen spurt om sin erfaring med andre menn.

– Jeg har litt erfaring, men ikke med dem som er involvert i denne saken, svarte Ludvigsen.

Aktor fortsatte å spørre om hvorfor Ludvigsen ikke var åpen om dette til politiet i avhørene.

– Jeg forsøkte å si det innledningsvis. Skam er et nøkkelord. Å være over 70 år og å si det høyt er skammelig. Jeg sa det ikke fordi det ikke har noe med denne saken å gjøre. Det dreier seg også om utroskap og familiære forhold, svarte Ludvigsen.

– Det koster meg mye å tilstå dette og at jeg ikke snakket sant, la han til.

Les også

Svein Ludvigsen var Kongens representant i Troms. Nå kan han ende på Ullersmo. | Inge D. Hanssen

Les også

Da en av de fornærmede trappet opp hos Oslo politidistrikt i fjor, begynte overgrepssaken mot den tidligere statsråden å rulle.

Anklager de fornærmede lyver

– De lyver. Jeg vil ikke spekulere og synse om hvilke motiver de har, sa Ludvigsen om de to siste fornærmede, to menn på 26 og 34 år.

Om en av de andre fornærmede sa han:

– Jeg traff ham på jobb. Jeg så ham og ga ham en kopp. Da jeg sluttet som fylkesmann møtte jeg han i sentrum og vi avtalte å ta en kopp kaffe. Når han forteller om seksuelle handlinger i bil og på hotell, så er det løgn.

Om den tredje fornærmede, en 26 år gammel lettere psykisk utviklingshemmet asylsøker, sa Ludvigsen at han ikke husket vedkommende.

– Men når jeg går tilbake i bøkene mine, ser jeg jo at jeg har truffet ham.

Ludvigsen skal ifølge tiltalen hatt seksuell omgang med asylsøkeren ved en anledning på et hotell i Oslo sommeren 2014.

Fornærmede sier han fikk 15.000 kroner for å utføre de seksuelle handlingene.

– Hva får jeg igjen, forresten?

Dette er den samme fornærmede som i en Facebook-sekvens ber Ludvigsen om «noen småkroner», hvorpå Ludvigsen svarer «spørs hva jeg får igjen, forresten».

I andre meldingsutvekslinger som ble dokumentert for retten, lister Ludvigsen opp hvilke datoer han kom til å være i Oslo, at han skulle bo på hotell, spør om de to kan møtes og hva fornærmede i så fall kunne tenke seg å gjøre.

Han spør også om mannen hadde fått oppholdstillatelse i Norge og skriver «du fikk oppholdstillatelse for å være i Troms, vet du …".

– For meg er det ikke noe fremmed å invitere folk jeg ikke kjenner på middag, men jeg hadde aldri tenkt at det skulle ende i en rettssal i Tromsø, svarte Ludvigsen da mannens bistandsadvokat konfronterte ham med uttalelsene.

Humor og munnhell

Meldingen om gjenytelse var ment som et munnhell og hadde ikke noe bakenforliggende budskap, hevdet Ludvigsen. Påpekningen av at mannen hadde fått oppholdstillatelse for å være i Troms, skal ha vært mest ment som humor.

Og invitasjonene til å møtes når Ludvigsen var i Oslo, hevder tiltalte var for å slippe å være alene i hovedstaden.

– Det verste jeg gjorde var å gå gatelangs alene i Oslo. Jeg ville treffe folk, og jeg lærte mye av å være sammen med folk, sa han.

Fornærmede: En mektig og innflytelsesrik mann

Tirsdag og onsdag har tre menn fortalt retten at de utførte seksuelle handlinger med den tidligere fylkesmannen, som før tiltalen ble omtalt som samfunnstoppen fra Tromsø.

Alle de tre mennene kom til Norge som unge asylsøkere. De kom etter hvert i kontakt med den daværende fylkesmannen, som de anså for å være en mektig og innflytelsesrik mann. De hevder alle at de ble gitt forhåpninger om forskjellige goder i bytte mot seksuelle handlinger.

En av de tre mennene, som nå er 24 år gammel, hevdet i sin forklaring onsdag at Ludvigsen sa han skulle hjelpe ham med bolig, jobb og oppholdstillatelse hvis han utførte seksuelle tjenester.

– Han sa han kjente masse folk i Troms og på UDI og sånne ting, sa 24-åringen i retten.

Blant aktoratets bevis er blant annet bilder, kommunikasjon og dokumenter som påtalemyndigheten mener beviser at Ludvigsen tvang til seg sex.