Norge

EU krever overvåkingssvar fra USA

EU-parlamentets president Martin Schultz vil har full oppklaring fra USA etter avsløringene om at amerikanerne har avlyttet flere av EUs kontorer og skaffet seg adgang til noen av Unionens interne datanettverk.

EU-parlamentets president Martin Schultz er sjokkert over avsløringene om USAs overvåking av EUs kontorer i Washington og New York. Foto: Yves Logghe

 • Ntb
 • Andreas Bakke Foss
  Journalist

— På vegne av EU-parlamentet krever jeg full klarhet og ytterligere informasjon fra amerikanske myndigheter raskt, når det gjelder disse påstandene, sier sier Schultz.

Han sier han er dypt bekymret og sjokkert over påstandene om at amerikanske myndigheter spionerer på EU-kontorene.

- Hvis dette viser seg å stemme, vil det være en svært alvorlig sak som vil ha betydelig påvirkning på forholdet mellom EU og USA, sier Schultz.

- Avlyttet telefoner

Det var det tyske magasinet Der Spiegel som i går avslørte dokumenter som viser hvordan USA skal ha spionert på EU-kontorer i New York og Washington. De skal ha avlyttet telefoner og overvåket det interne datanettverket.

Ukebladet skal ha fått tilgang til en rekke hemmelige, amerikanske dokumenter som bekrefter opplysningene.

Ett av dokumentene skal stamme fra september 2010, være gradert som topphemmelig og komme fra USAs nasjonale sikkerhetsbyrå (NSA). NSA-tilknyttede Edward Snowden skal ha tatt med seg dokumentet da han reiste fra USA, og Der Spiegel sier bladets journalister har sett deler av det.

Dokumentet forklarer hvordan NSA avlyttet kontorer og spionerte på EUs interne datanettverk i Washington og FN. NSA skal ikke bare ha avlyttet samtaler og telefoner, men også ha skaffet seg tilgang til dokumenter og e-poster.

Dokumentet beskriver eksplisitt EU som et mål.

- Må stoppes

Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn mener det er ekkelt dersom påstandene stemmer.

Les også

The Guardian blokkert av USAs forsvarsdepartement

— USA burde heller overvåke sine hemmelige tjenester snarere enn sine allierte. Vi må snarest få en garanti fra det høyeste nivået om at dette stopper umiddelbart, sier Asselbortn til Der Spiegel. Ifølge Der Spiegel rettet NSA seg også inn mot telekommunikasjon i Justus Lipsius-bygningen i Brussel, hvor EUs råd holder til, ved å ringe opp en enhet for fjernstyrt vedlikehold av IT-anlegget.

Samtaler om Snowden

Snowdens avsløringer i utenlandske medier av USAs overvåkingsprogrammer har antent en heftig debatt både i USA og utlandet om balansen mellom personvern og nasjonal sikkerhet.

Amerikanske Snowden flyktet fra USA til Hongkong i mai, få uker før The Guardian og Washington Post offentliggjorde opplysninger fra ham om hemmelige amerikanske programmer for overvåking av telefoner og datatrafikk.

30-åringen oppholder seg nå trolig i transittområdet på flyplassen i Russlands hovedstad Moskva.

Les også

Joe Biden ber Ecuador ikke gi asyl til Snowden

Edward Snowden har søkt asyl i Ecuador, og landets president Rafael Correa snakket fredag med USAs visepresident Joe Biden, opplyste Det hvite hus lørdag.Biden ba da Correa om å avslå søknaden om asyl fra Snowden, som i USA er anklaget for spionasje. Ecuador har tidligere sagt at landet vil vurdere søknaden fra Snowden, men først når han fysisk er i landet.

Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange har fått asyl i Ecuador og befinner seg nå på landets ambassade i London.

 1. Les også

  t flygende mareritt

 2. Les også

  - Snowden stiller betingelser for å reise hjem

 3. Les også

  NSA overvåket også amerikanere på internett

Edward Snowden er blitt verdenskjendis etter at han varslet om USAs overvåkingsprogram PRISM. Foto: The Guardian

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Den siste CIA-lekkasjen gir en pekepinn om hvilke verktøy kriminelle snart vil bruke

 2. KULTUR

  Asle Toje: Edward Snowdens selvbiografi er god lesning, men vitner også om et gigantisk ego.

 3. VERDEN

  Amerikanske spionverktøy fra NSA kan være på avveie

 4. VERDEN

  Assange fengslet i London. Begjæring om utlevering til USA skal behandles senere.

 5. VERDEN

  Trump tyr til Twitter for å forsvare seg

 6. VERDEN

  Trumps anklager mot Obama blir avvist gang på gang. Men han nekter å gi seg.