- Blir ofte undervurdert fordi jeg er sykepleier
- Jeg kjenner ofte på en dyp frustrasjon i at folk misforstår hva jobben min faktisk består i, sier sykepleier Anders Christoffersen.
— I det ene øyeblikket står du oppe i en livstruende situasjon for pasienten, og i neste øyeblikk blir du utskjelt på grunn av lang ventetid. Du kan bli hudflettet som om du er verdens verste person.
Tirsdag skrev Anders Christoffersen (24) om sin hverdag som sykepleier på Stavanger legevakt, i kronikken «En sykepleiers hverdag».
Har du hatt et positivt møte med sykepleiere? Del dine erfaringer her.
Et eksempel han viser til i kronikken, er når han prøver å hjelpe en person som er dekket av oppkast og har en kul i bakhodet:
«Pasienten blir sint, snur seg mot meg og spytter meg i ansiktet. Jeg tørker vekk spyttet, sier at dette ikke er greit. Ser ikke ut som om beskjeden sank inn.»
- Tror jeg er lege
Christoffersen, som har jobbet fire år som sykepleier - de tre første år mens han var student og ett år som autorisert sykepleier - mener også at han ofte blir undervurdert i yrket sitt.
— Jeg trives veldig godt med å gjøre jobben min. Men jeg merker at man som sykepleier møter en del holdninger fra folk som viser at de ikke vet hva jobben innebærer. Jeg merker som mann at om jeg går inn i et rom og gjør noe avansert som krever tekniske prosedyrer, tror mange at jeg er lege.
Én av fire sykepleiere jobber ikke i helgene
Han forteller at mange forventer at sykepleiere bare tar seg av stell. — Det er også vanlig at om jeg gir råd eller veiledning, så svarer folk at de heller vil snakke med legen. Og da kommer legen og sier de samme tingene som jeg sa.
- Hva var målet ditt med å skrive kronikken?
— Det var å få ut hvordan det faktisk er å være sykepleier. Jeg har sett folk som har uttalt at vi er arbeidssky fordi vi ikke ønsker å jobbe annenhver helg. Men en del av oss jobber faktisk annenhver helg, og i tillegg kan vi bli pålagt å jobbe ekstrahelger.
Slått og sparket
Sykepleieren sier til Aftenposten at han ikke bare er blitt spyttet på av pasienter.
— Jeg har opplevd å bli både slått og sparket, det gjelder især psykiatriske pasienter og fulle pasienter. Og personer som politiet vil ha klarert, for å sjekke om de er friske nok til å sitte i arresten, kan være veldig voldelige, sier Christoffersen.
Også det han kaller verbal vold har han opplevd en del av i sin relativt korte legevaktkarriere.
- Det er gjerne misfornøyde pårørende som skjeller meg ut.
- Er dette du forteller om her dagligdags?
— På kveldstid og nattestid er dette nesten hverdagskost. Da har vi en jevn strøm av ambulanser og politibiler, pluss at vanlige mennesker oppsøker oss for å få hjelp.
Vurderer medisinstudier
- Vil du fortsette som sykepleier?
— Jeg vil uansett holde meg i helsevesenet, men merker at jeg vurderer sterkt å studere medisin. Jeg ble kastet ut i en hverdag som sykepleier jeg ikke var helt forberedt på.
Ledig stilling – sykepleier!
Tidligere jobbet han på akuttmottaket på sykehuset i Stavanger. Der forteller han at det kunne være enda travlere enn på legevakten, og flere ganger måtte han jobbe dobbelt. — Hvordan påvirker lange vakter arbeidskapasiteten?
- Det går på forsvarligheten løs. Jeg synes det er ganske skummelt at dette blir mer og mer akseptert. Det kan være en svært sliten sykepleier som regner ut medisindosen din på slutten av en vakt.