Er dette en urban perle - eller moderne slum?

«Solrik og barnevennlig bakgårdshage» var hverken solrik eller barnevennlig da boligprosjektet sto ferdig. Nylig ble byens boligpolitikere kurset i god og dårlig byggeskikk. 

Byutviklingskomiteen tar Wexels plass nærmere i øyesyn og er enige i at dette ikke er et område som oser av bokvalitet. Fra venstre: Espen Ophaug (V), Maren Malthe-Sørensen (H), Harald A. Nissen (MDG), Bård Isdahl og Jon Guttu fra Byboligaksjonen, og Lena Jensen (rådgiver i SV).
  • Ingvild Sahl

«Felles takterrasser med fantastisk utsikt utover byen. Solrik og barnevennlig bakgårdshage. Kort vei til alt i byen». Slik ville utbyggeren lokke boligkjøpere til Wexels plass i Herslebs gate da leilighetene lå ute for salg.

– Trangt og mørkt med en forblåst takterrasse, er dagens dom fra fagfolkene i Byboligaksjonen og Oslo arkitektforening.

De har tatt med seg byutviklingskomiteen i Oslo på tur for å vise dem forskjellene på byens beste og verste boligprosjekter de siste årene.

Les også

- Stopp «bo-maskinene»

– Her er det så tett mellom husene at alle har dratt for gardinene for å få litt privatliv, sier Ellen Haukås, leder i Oslo arkitektforening, og peker mot den lukkede porten ut mot nærmeste nabo, Hersleb skole.– Selv om skolen ligger der, er leilighetene så små at det ikke bor en eneste barnefamilie her. Bakgården er mørk, og ingen får sol på balkongene sine, fortsetter hun.

Høyere og tettere

Sammen med Sinsenveien 3–7 er boligutbyggingen på Wexels plass, ifølge ekspertene, et horribelt eksempel på hvordan bokvalitet stadig oftere går på bekostning av kortsiktig profitt for byens utbyggere.

— I dag må man bygge høyere og tettere for å tjene nok penger på prosjektene. Når man skal bygge så tett som på Wexels plass, nytter det ikke hvor god arkitekten er. Det blir dårlig uansett, sier arkitekt Bård Isdahl, tidligere tilknyttet Norsk Form. Han er en av flere fagfolk bak Byboligaksjonen, som ble stiftet i 2008 for å skape oppmerksomhet rundt det de mener er en kraftig svekkelse av kvaliteten på boligbyggingen i Oslo.

- Kommunen på ta ansvar

Både Isdahl og forsker i NIBR Jon Guttu mener kommunen må ta et større ansvar for nye boligprosjekter.

— Det første politikerne bør gjøre er å sørge for å vedta uteromsnormen som ligger til behandling i Rådhuset. Den angir et minstemål for hvor store områdene utendørs bør være, sier Guttu.

I tillegg mener han politikerne må stille krav til at uteområdene gir varierte tilbud for både voksne og barn, samt sørge for at nye boligprosjekter tilfører nærområdet nye og positive kvaliteter.

- Lærerikt

Fungerende leder i byutviklingskomiteen, Espen Ophaug (V), synes omvisningen er lærerik.

— Det er åpenbare kvalitetsforskjeller mellom de områdene vi har sett på, sier han.

Men han kan ikke love at byrådet vil gå inn for uteromsnormen.

— Befolkningsveksten skaper et stadig større press på byens arealer. For å bygge nok må vi gi avkall på noe. Det viktigste vi kan gjøre er å få i gang en debatt om kvaliteten på boområdene. En norm for uteareal er ikke nok, sier han.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook

Byutviklingskomiteen tar Wexels plass nærmere i øyesyn og er enige i at dette ikke er et område som oser av bokvalitet. Fra venstre: Espen Ophaug (V), Maren Malthe-Sørensen (H), Harald A. Nissen (MDG), Bård Isdahl og Jon Guttu fra Byboligaksjonen, og Lena Jensen (rådgiver i SV).