Norge

Her er Nesodden-ulven

Torsdag kveld spaserte en ulv rett utenfor stuevinduet til Jens Christian Mitchell på Nesodden. - Dette blir noe å fortelle barnebarna, sier han.

Torsdag i 17-18-tiden fikk Jens Christian Mitchell øye på ungulven, rett utenfor sin egen stue på Nesodden. Foto: Jens Christian Mitchell

 • Lars Martin Gimse

Rundt halsen på ulven kan man se radiomerkingen. Foto: Jens Christian Mitchell

I dag kunne Aftenposten.no fortelle at en ung ulv de siste dagene har blitt observert flere steder på Nesodden. Og nå har den vanligvis så sky ulven blitt avfotografert.

Torsdag ettermiddag i 17-18-tiden satt Jens Christian Mitchell i sin egen sofa på Hasle på Nesodden. Da han reiste seg fra sofaen for å gå på kjøkkenet, kastet han et blikk ut av vinduet.

Jaget av rådyr

— Og da så jeg noe jeg først trodde var en løs hund. Men da jeg så nærmere så så jeg at den var veldig stor. Jeg gikk ut på verandaen og da så jeg at det var en ulv som gikk og trasket på åkeren, så jeg gikk inn og hentet et kamera og tok bilder, forteller Mitchell til Aftenposten.no.

På bildene kan man se radiomerkingen rundt ulvens hals. Mitchell, som kun har bodd på Nesodden ett år, beskriver opplevelsen som «veldig spennende».

— Den eneste gangen jeg har sett ulv før er jo i en dyrehage, så det er spesielt å se en rett utenfor stuevinduet, sier Mitchell.

- Dette blir noe å fortelle barnebarna.

Les også

Ung ulv lusker rundt på Nesodden

Og ting kan kanskje tyde på at ulven var sulten torsdag kveld. For etter at ulven hadde løpt litt frem og tilbake på jordet, forsvant den inn i skogen. — Litt senere på kvelden så vi et rådyr komme løpende ut på åkeren, og da tenkte jeg at nå er det kanskje noe på ferde. Like etterpå kom ulven løpende etter rådyret, men det som var litt spesielt var at etter at de hadde sett litt på hverandre, så begynte rådyret å jage ulven, forteller Mitchell.

— Men etterhvert gikk rådyret av gårde. Det stod en traktor på veien og holdt på med noen arbeid, og da ble vel kanskje ulven redd, for den stoppet og løp en annen vei.

— Du blir ikke redd av å ha en ulv i nabolaget da?

— Nei, ikke sånn veldig. Vi har snakket med viltnemda, og de sa at ulven er veldig menneskesky.

Drar sannsynligvis mot svenskegrensen

Siden 2002 er 13 norske ulvehvalper blitt radiomerket i det skandinaviske ulveprosjektet SKANULV, og totalt 50 ulver siden 1998 i prosjektet der ulveforsker Petter Wabakken er med. Han forteller at ulven på Nesodden, er den første av de norske hvalpene som har passert Glomma vestover. Dette er også den av de 13 ulvehvalpene som har startet vårvandringen tidligst. Normalt vandrer de 20–30 mil i luftlinje før de slår seg til ro, og til Nesodden har den vandret drøyt 10 mil – i luftlinje.

— Jeg regner derfor med at ulven på Nesodden har forvillet seg dit, men til slutt mest sannsynlig drar sørover mot svenskegrensen, om den ikke forsøker seg på å svømme over Oslofjorden.

Utfra GPS-posisjonene har forskere merket seg at ulven har oppholdt seg flere dager i et område øst for Kløfta og ved Hvitsten ved Oslofjorden. Ved Kløfta har ulveprosjektets feltmedarbeider Frode Holen funnet et elgkadaver ulven har spist av, men ikke selv drept.

Men ved et område som heter Solberg mellom Hvitsten og Drøbak har ulven trolig nedlagt sitt aller første bytte, et rådyr. Like ved rådyret ble det også funnet rester av en hare.

Vet mye om ulvens familie

Det er parringstid fra slutten av februar og litt ut i mars. Da er det mye aggressivitet mellom ulvene, og Wabakken sier det er da en del av de ett år gamle hvalpene legger ut på vandring. Slik var det også med hannulven som nå en rekke mennesker har sett på Nesodden.

Les også

– Dette er ulvens område. Det er vi som trenger oss inn

Forskeren vet at hannulven var i Rotnareviret på Finnskogen den 3. mars, for der var også ulvens radiomerkede mor, og sikkert hans far. Dagen etter var den på vandring, ifølge GPS-mottakeren til forskerne.— Da jeg var der i mai i fjor og merket ulven sett på Nesodden, så var det minst syv ulver i flokken, både foreldrene, to av deres tre ettårige hvalper, og Nesodden-ulven pluss dens like gamle søster og bror. Kanskje var også ytterligere en hvalp der fra året før.

Ganske så detaljert vet forskeren hva som så har skjedd, takket være at både moren og to hvalper fra kullet i 2010 er merket. En tispe fra dette kullet ble illegalt skutt og drept i november i fjor, og radiosenderen ble funnet igjen under en trestubbe.

I løpet av lørdagen får antagelig Wabakken nye radiosignaler som kan fortelle hvor ulven befinner seg nå.

 1. Les også

  Ulv ønskes velkommen av oslofolk

 2. Les også

  Folk & rovdyr. Mange former for samliv

Relevante artikler

 1. NORGE

  Uvanlig skue blant rosebedene: – Det ser ut som den har skjerf

 2. A-MAGASINET

  Senk tempoet. Ta deg tid til en rusletur utenfor stiene.

 3. A-MAGASINET

  – Ulven er religion, som en gud, mens vi blir fremstilt som blodtørstige

 4. VITEN

  Norges lange klimareise

 5. A-MAGASINET

  Denne rektoren sammenlignes med Steve Jobs og Alex Ferguson

 6. A-MAGASINET

  Toril Moi: «Kvinner er ikke fri om de ikke er fri til å la være å få barn»