Derfor forlater han Norge under rettssaken

– Oppstyret rundt denne saken vil gjøre det umulig å slippe unna hvis man eri Norge, sier Per Anders Langerød (26), som overlevde Utøya.

– Jeg tror det blir enklere å styre dette selv hvis jeg ikke er i Oslo, sier Utøya-overlevende Per Anders Langerød. Han har reist til Tyskland i to uker for å unngå den massive mediedekningen.
  • June Westerveld

26-åringen reddet livet 22. juli ved å hoppe i vannet og svømme under vann da han ble skutt på av Anders Behring Breivik.

Noen vil deaktivere Facebook og sosiale medier og holde seg unna nettaviser. Andre vil gjerne følge forhandlingene løpende hver dag.

Nå er Langerød i Berlin, der han slipper medieoppslagene som dominerer totalt i Norge nå som rettssaken har startet.

– Jeg så ham 22. juli, og har ikke noe behov for å se ham igjen, sier Langerød.

26-åringen tror ikke det vil være mulig ikke å følge med på rettssaken om man oppholder seg i Norge, spesielt ikke i starten. Derfor blir han i Berlin de to første ukene.

– I Oslo ser du avisforsidene på ethvert gatehjørne, og er du bare innom en nettavis så vil du bli bombardert.

Hele byen vil preges av begivenheten siden det vil være et så enormt oppbud av pressefolk fra hele verden. Er man i Oslo må man forholde seg til rettssaken enten man vil eller ei, sier Langerød.

Skal fullføre master

Han forteller at hans mål for dette året er å klare å skrive ferdig masteroppgaven i statsvitenskap på normert tid.

– Hjemme ville jeg ikke fått konsentrert meg om det. Behring Breivik har fått nok plass i livet mitt allerede, han skal ikke få utsette målet mitt i tillegg, sier Langerød. Han ser frem til vår og noen rolige uker i Berlin sammen med kjæresten. Men han kommer til å følge med på norske nettaviser innimellom.

– Det blir vanskelig å holde seg helt unna. Jeg kommer nok også til å snakke litt med venner hjemme for å få hovedpunktene. Men jeg tror det blir enklere å styre dette selv hvis jeg ikke er i Oslo.

Kobler ut Facebook

Langerød har langt fra meldt seg ut av debatten rundt 22. juli. Han har stilt til intervjuer og deltatt aktivt i debatten om rettsprosessen.

– Dette engasjerer meg, og det har føltes meningsfullt. Men jeg har ikke vært på noen av fengslingsmøtene, det har jeg bevisst valgt bort.

Langerød forteller at han har flere venner som også snakker om å finne måter å skjerme seg på.

– Noen vil deaktivere Facebook og sosiale medier og holde seg unna nettaviser. Andre vil gjerne følge forhandlingene løpende hver dag. Folk er veldig forskjellige på det og tar ulike grep. For min del er den beste terapien å leve så normalt som mulig. Jeg vil ikke la denne saken oppta meg i for stor grad, sier Langerød.