Norge

Nye sakkyndige uenige om drapssiktet var tilregnelig

Fire sakkyndige har vurdert den drapssiktede 23-åringens mentale helse. De to første endret konklusjon. De to nyoppnevnte er uenige med hverandre.

En 23 år gammel mann har tilstått at han 30. oktober 2011 drepte barndomsvennen Andreas Nilstad (22) og forsøkte å drepe en annen barndomskamerat med kniv i en leilighet i Pilestredet i Oslo. Den siktede skrev «Gud» med sitt eget blod i inngangspartiet til bygården. Foto: Kvilesjø Svend Ole

 • Andreas Bakke Foss
  Andreas Bakke Foss
  Journalist

— Jeg tviler på om vi tidligere har hatt en lignende konstellasjon blant de rettsoppnevnte sakskyndige i en straffesak, sier mannens forsvarer Harald Stabell.

 1. januar i fjor leverte de to psykiaterne Henning Værøy og Harald Brauer sin sakkyndige erklæring om den mentale helsen til 23-åringen som har erkjent drap og drapsforsøk på to barndomsvenner på Bislett i Oslo i 30. oktober 2011.

Endret konklusjon

De to psykiaterne konkluderte med at mannen ikke var psykotisk da han drepte den ene kameraten og knivstakk den andre gjentatte ganger.

Den rettsmedisinske kommisjon, som skal kontrollere og kvalitetssjekke rettpsykiatriske erklæringer, ba 23. mars i fjor om en tilleggserklæring. De ønsket en avklaring rundt en del spørsmål om psykose.

Seks og en halv måned senere, 5. oktober i fjor, leverte de to psykiaterne sin tilleggserklæring til kommisjonen. Der revurderte de, og endret sin konklusjon.

Nå var de kommet til at den drapssiktede 23-åringen var psykotisk, i rettpsykiatrisk forstand, da han utførte drapet og drapsforsøket.

Uenighet

På grunn av usikkerheten ba påtalemyndigheten Oslo tingrett oppnevne to nye sakkyndige. Men etter at de to nyoppnevnte sakkyndige har foretatt hver sin selvstendige undersøkelse, konkluderer de nå ulikt om 23-åringens tilstand høstkvelden for halvannet år siden:

 • Psykologspesialist Gjermund Nysveen mener mannen ikke var psykotisk da han utførte drapet.
 • Overlege og spesialist i psykiatri Fred Heggen mener derimot mannen var psykotisk.
Les også

Ba om nye psykiatere i Haloween-drapssaken

Nysveen ønsker ikke å kommentere saken.— Vi har jobbet selvstendig og da kan det skje at man kommer frem til ulik konklusjon, sier Heggen.

"Gud"

Den 23 år gamle mannen har erkjent at han drepte barndomsvennen Andreas Nilstad (22) og forsøkte å drepe en annen 22 år gammel barndomskamerat med kniv i en leilighet i Pilestredet i Oslo i oktober 2011. Han erkjenner imidlertid ikke straffskyld og sitter fortsatt varetektsfengslet.

Den ene kameraten klarte å komme seg ut. Deretter forskanset drapsmannen seg i bakgården, og han skrev også «Gud» med sitt eget blod i inngangspartiet til bygården.

Politiet fant den siktede liggende på ryggen med flere kuttskader, kun iført en boksershorts og med armer og ben pekende ut fra kroppen.

Hovedforhandling i vår

Mannens forsvarer Harald Stabell sier han nå avventer riksadvokatens avgjørelse i tiltalespørsmålet.

Statsadvokat Carl Graff Hartmann, som har saken nå, ønsker ikke å kommentere saken eller de nye opplysningene om ulik konklusjon. Han vil heller ikke si noe om hvilken betydning de to sistes uenighet får å si for tiltalespørsmålet.

Etter det Aftenposten erfarer, jobbes det for at hovedforhandlingene skal holdes i siste halvdelen av april, men det kan også bli senere i vår.

Relevante artikler

 1. NORGE

  - Det er enkelt for de sakkyndige å mene det ene og det andre når de ikke må stå til ansvar for konsekvensene

 2. NORGE

  Mann dømt til fengsel i 19 år for drap på kona og uaktsomt drap på sin sønn

 3. NORGE

  Sakkyndige mener Makaveli Lindén var utilregnelig da han drepte Heikki Paltto

 4. NORGE

  Han er Norges mest brukte rettspsykiater- Jeg har aldri tenkt at arbeidsmengden har gått utover kvaliteten

 5. NORGE

  Varsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor

 6. NORGE

  18-åring dømt til 13 års forvaring for Vinstra-drapet