Norge

Ung mann siktet for biblioteksbrann. Løslatt etter polititabbe forrige uke.

Brannen i biblioteket i Larvik er slukket og naboene kan vende hjem. En ung mann er pågrepet og siktet for å ha tent på. I forrige uke ble han pågrepet for andre branner. Han ble løslatt ved en feil.

Det brøt lørdag morgen ut brann i biblioteket i Larvik. Brannen startet i en konteiner utenfor og spredde seg til biblioteket. Foto: Alexander Vestrum

 • NTB

Brannen i Larvik bibliotek er slukket etter åtte timer. En 28 år gammel mann er siktet for å ha tent på brannen. Han er også siktet for flere branner i Larvik tidligere. Så sent som i forrige uke ble han pågrepet, men løslatt ved en feiltakelse.

Mannen ble siktet etter mordbrannparagrafen etter å ha tent på fem steder i Larvik sentrum forrige uke. Men på grunn av kommunikasjonssvikt mellom politiet i Larvik og Tønsberg ble mannen løslatt. Det har påtaleansvarlig i Sørøst politidistrikt, Ole Bjørn Sakrisvold, tidligere uttalt til Østlands-Posten.

Nå bekrefter politiet overfor VG at det er den samme personen som er pågrepet og siktet for ildspåsettelsen på Larvik bibliotek.

Mannen i 20-årene ble pågrepet ved åstedet lørdag morgen. Politiet har foreløpig ingen andre mistenkte i saken.

Evakuerer beboere

Beboere innenfor 100 meter radius til brannen måtte evakuere boligene sine på grunn av røykutviklingen, men kan nå vende hjem. Et mottak har blitt opprettet i Farrishallen, opplyser politiet på Twitter.

Nansetgata inn mot Larvik sentrum sperres for trafikk grunnet mye røyk. Vitner på stedet beskriver til NTB at det er kraftig røykutvikling i området.

– Det er problemer med å få slukket brannen i kobberplatene som ligger oppe på taket, opplyser operasjonsleder Øystein Eikedalen i Sørøst politidistrikt til NTB.

Lover å bygge opp biblioteket

Olav Norheim, leder i hovedutvalget for kultur, miljø og næring i Larvik kommune sier til NTB at brannen er en «katastrofe».

– Det er så trist å få beskjed på telefon om at biblioteket vårt brenner. Det er pulsen i samfunnet vårt og det er mye verre enn jeg forestilte meg.

Norheim står utenfor biblioteket sammen med ansatte, og forteller til NTB at tårer felles.

– Vi må avvente hva som er mulig å gjenoppbygge, men biblioteket er så viktig at det skal på plass igjen så fort som mulig, lover kulturlederen.

Stort slukkearbeid

Ved ellevetiden lørdag jobbet brannvesenet på spreng med å få slukket brannen. Ifølge NTB har deler av taket blitt revet av for å slukke brannen. To tredjedeler av bygningen ser ut til å være totalskadd.

– Det ser dårlig ut for store deler av bygget, og barneavdelingen er brent ned, bekrefter operasjonsleder Øystein Eikedalen i Sørøst politidistrikt.

Politiet fikk melding om brann i en konteiner utenfor Larvik bibliotek klokken seks lørdag morgen.

Les mer om

 1. Brann
 2. Larvik

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Brann i metallhaug i Skien – fare for spredning

 2. NORGE
  Publisert:

  MC-fører omkom i kollisjon på Notodden

 3. NORGE
  Publisert:

  Søk etter savnet isklatrer i Rjukan avsluttet

 4. NORGE
  Publisert:

  Brannen i boligblokk i Kongsberg slokket

 5. NORGE
  Publisert:

  Brann i bygård i Bergen sentrum: 23 beboere evakuert

 6. NORGE
  Publisert:

  Person omkom etter havari. Søk etter flere som kan ha vært om bord.