Norge

Koranen i koronaens tid

Hva gjør man når ingen lenger slipper inn i Guds hus? Sender fredagsbønnen på Facebook og strømmer den den katolske messen. Årets påske feires på nett.

Vanligvis sitter imamen på en prekestol som kalles minbar under fredagsbønnen på Grønland. Nå filmes han bak et skrivebord.
 • Tonje Egedius
  Journalist

Mohammed Ibrahim er vanligvis på skolen på fredager. Men det er ingen skole å gå til, så han har blitt med pappa på jobb i stedet. I moskeen til Islamic Cultural Center på Grønland skulle 1200 mennesker vært samlet til fredagsbønn, men i bønnesalen i andre etasje er det eneste man ser, et endeløst blått gulvteppe.

Fredagsbønn i Islamic Cultural Center på Grønland i Oslo.

Skolegutten rigger opp et kamerastativ og fester en mobiltelefon. Klokken 13.58 setter faren seg bak et skrivebord og fester en mikrofon på jakken. For første gang er Norges eldste moské stengt og den ordinære fredagsbønnen er avlyst. Men å tale til 4000 medlemmer over hele Norge på Facebook, er det ingen som har forbudt.

Mohammed Ibrahim viser faren hvordan han har filmet ham.

– Å være god mot mennesker er en plikt. Særlig i disse tider, sier imam Hamid Ali Farooq og ser inn i kameraet.

– Det er en plikt for deg som muslim å være i kontakt med naboene, som kanskje er i karantene. Handle for dem. Be for dem.

 • Slik preger viruset oss: Fire avlyste bryllup og en gravferd

– Klart folk påvirkes

I moskeen i Tøyenbekken er skohyllene tomme. Ingen ungdommer spiller Playstation i toppetasjen. På veggen henger informasjon om vaner som forebygger smitte. Hverken paraplyorganisasjonen Muslimsk Dialognettverk eller Islamsk Råd Norge kjenner til moskeer som har holdt oppe etter at Norge stengte.

Her skulle 600 mennesker knelt under fredagsbønnen. Denne mars-fredagen er det bare en imam og en daglig leder til å gjøre det.

Mange moskeer holder kontakten med medlemmene via sosiale medier. Flere hadde online islamundervisning hjemme også før koronakrisen. Nå møter hundrevis av barn landet rundt religionslæreren sin på en skjermen i helgene. Imamen er på Skype. Microsoft Teams. Facebook. You Tube. Eller Whats App.

– Moskeen er en del av livet til en muslim. Egentlig skal man gå i moskeen fem ganger i døgnet for å be, og mange kommer hit daglig. For å be, finne fred, treffe kjente og hjelpe hverandre. Klart folk påvirkes når moskeen stenges og alt stopper opp, sier daglig leder Ikhlaq Ahmad.

Katolikkene: Blåser i hytta, men savner messen

– Det sies at det bare er katter og katolikker igjen i byen i påsken. Vi blåser i hytta. For oss er det messen som teller! utbryter sogneprest Pål Bratbak i St. Olav domkirke lattermildt.

Men det er bare noen timer siden han møtte en som gråt. Over at katolikkenes hovedkvarter i Oslo ikke kan samle 3000 troende til over 90 gudstjenester og hverken kan gjøre døren høy eller porten vid denne påsken. For en katolikk er påsken årets viktigste høytid.

Søndag 29. mars strømmes messen fra St. Jospeh kirke. Benkeradene er tomme, men biskopen holder likevel messe med prestene og prestestudentene. Studentene bor vanligvis i Roma, men er hjemme i karantene.

– Påske er feiringen av vår frelsers mysterium. At Jesus Kristus gikk gjennom døden og til det nye livet for oss, er kjernen i vår tro. Det er et så stort mysterium at man ikke kan fatte det fullt ut. Hvert år treffer budskapet og mysteriet meg på en ny måte. Det skjer i messen, i liturgien, i det som sies og synges - i det å være der. Så for mange blir denne påsken veldig rar, sier Bratbak.

Messe skal det riktignok bli likevel. På katolsk.no, YouTube og Facebook.

Har erstattet vievannet med Antibac

Søndag 29. mars holder biskop Bernt Ivar Eidsvig messe i St. Joseph kirke med prester, prestestudenter, organist og fire korister for tomme benkerader. To teknikere har rigget opp et stort kamerastativ på et bord og strømmer det hele direkte.

– Katolske prester feirer messe hver dag, uavhengig av om det er folk tilstede, forklarer Bratbak.

800 mennesker fulgte den første messen de strømmet.

I påsken skal messene strømmes fra St. Olav domkirke. For tiden preget av oppslag om koronaviruset og Antibac.

– Det har vært mye nytt for oss. Vi har fått inn et firma til å strømme de store påskemessene, men med alle de vanlige har vi prøvd og feilet i tre uker. Kjøpt utstyr, fått feil utstyr, kjøpt nytt utstyr. Heldigvis har vi en prest i menigheten med medieutdanning...

De strømmede messene har måttet strippes veldig ned. Vatikanet i Roma har vært klinkende klare. Vann, for eksempel? Vann er ikke lenger hellig. Vann er en smittekilde.

– Fotvask på skjærtorsdag? Borte. Velsignelse av dåpsvann påskenatten? Borte. Vi skulle døpe fire voksne påskenatt, men det får vi ikke gjort. Vievannet ved inngangen er for lengst erstattet med Antibac, forteller Pål Bratbak.

Vanligvis er salen full i That-Buddhistsenter på Romerike, men i disse tider får bare munkene og nonnene være tilstede.

Buddhistene: Skulle feiret nyttår

I tempelet i Sørum kommune på Romerike sitter tre munker og fire nonner og ber. Med ansiktsmasker og god avstand mellom seg. Dette er deres hjem, og når de spiser sammen, står det Antibac på bordet. Alle arrangementer er avlyst, men bønnene deres legges ut på Facebook.

Buddhistene har ikke noe spesielt forhold til påsken, men 13. april begynner en høytid som er viktig for dem med bakgrunn fra Thailand, Myanmar og Sri Lanka, nemlig tradisjonelt nyttår. Denne høytiden betyr mye og er den tiden på året det kommer flest til templene. I Norge er det mellom 30 og 40 buddhisttempler, anslår generalsekretær i Buddhistforbundet, Egil Lothe. Nå strømmer mange seremonier, bønner og forbønn for dem som er rammet av pandemien på Facebook.

Seremonien blir streamet. Nestleder Pranee Kristoffersen har telefonen ved siden av seg og passer på at streamingen ikke avbrytes. Kameraet står bakerst i rommet.

– Vanligvis ville folk fulgt liturgier, prosesjoner, prekener og resitasjoner i templene, forteller Lothe.

– I Sør-Asia er det den varmeste tiden i året, og folk slår seg løs og spruter vann på hverandre. Det er samme tone her, men i år blir det ikke noe moro. I Thailand er det portforbud. Jeg tror alle er lei seg for det.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5