Som en far for klassen

Hver morgen pleide Said Bendouah (51), lærer på Bjøråsen ungdomsskole på Romsås, å starte undervisningen med å spørre om klassen hadde spist frokost. Hvis noen var sultne, gikk han og hentet frukt til dem.

- Said var som en far for oss. Et fantastisk menneske som gjør alt for at du skal jobbe hardt. Han er også enestående til å formidle kunnskap. Jeg savner ham utrolig mye, forteller Nora Abdullahi (18), som i dag er elev ved Sonans videregående i Oslo. Når hun mangler motivasjon til skolearbeidet, husker hun hva Said pleide å si til klassen sin: «Filosofer danser aldri».

- Den setningen handler om to ting, forklarer Said Bendouah.

- Først og fremst at du må bruke fornuften. Følelser er bra, men for mye kan ødelegge. Det andre er at du ikke skal danse etter andres rytme, du må finne din egen.

Said er født og oppvokst i Marokko, med hovedfag i fransk litteratur og historie. Han har alltid visst at læreryrket var riktig for ham. Selv har han én viktig regel som lærer: Å aldri gi opp en elev.

-  Du må ha øynene oppe for hvordan elevene har det og jobbe med det sosiale miljøet i klassen. Da får du et godt læringsmiljø.

Nora forteller om fredagene, som alltid endte med at hele klassen sto og danset.

- Det var sånn vi avsluttet hver uke. Vi hadde en i klassen som rappet, og så spilte vi musikk og alle danset med.

Etter 14 år som lærer har Said fortsatt ikke glemt navnet på en eneste elev.

- Det er nesten det verste med denne jobben: Jeg blir så lei meg når dere går ut døren her for siste gang. Dere er jo barna mine.

Nora nikker bekreftende.

- Jeg husker du holdt tale for oss siste skoledag. Plutselig begynte du å tørke deg i øyekroken.

Said Bendouah smiler.

- Det er sant. Jeg begynner å gråte nesten hver gang.

Saids råd til avgangselever:

Vær strukturert, og lær deg å samarbeide med andre mennesker. Det er viktig, for Norge som samfunn er bygget på samarbeid. Uansett hvor du er i livet, vil evnen til samarbeid komme deg til nytte.

Nora er en veldig snill og hardtarbeidende elev, sier Said Bendouah om Nora Abdullahi. Hun savner den gamle ungdomsskolelæreren sin hver dag.