Norge

Støttespillere glade for Frode Berg-dato: – Det har vært en ørkenvandring

Frode Berg (t.h.) og hans russiske advokat Ilja Novikov.

Spiontiltalen mot norske Frode Berg er klar, men innholdet er ikke kjent. Ifølge forsvareren kommer saken opp for russisk rett 2. april.

  • NTB

Forsvarer Ilya Novikov skriver på Twitter mandag ettermiddag at «rettssaken i saken om norske Frode Berg etter tiltalen av spionasje vil begynne i byretten i Moskva den 2. april klokka 14:00».

En talsperson for retten sier at saken vil gå for lukkede dører. Bakgrunnen er at det vil bli omtalt sikkerhetsgradert materiale.

Ifølge NRK blir det i løpet av de neste dagene klart hvem som skal være dommer i saken, samt når saken kommer opp for retten.

Berg ble pågrepet i Moskva 5. desember 2017 og siktet for spionasje mot Russland. Han har siden den gang sittet i et fengsel forbeholdt personer som anses å være en trussel mot russisk sikkerhet.

Da Frode Berg ble pågrepet, hadde han på seg 3.000 euro i kontanter. Dette var penger som russiske myndigheter mener skulle brukes for å skaffe hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten. Berg nekter straffskyld.

Ekspoliti dømt til 13 år

Hvor lang fengselsstraff Berg risikerer, er usikkert, men andre spiontiltalte er blitt dømt til både 10 og 20 år.

Den russiske ekspolitimannen Aleksej Zjitnjuk, som angivelig skal ha overlevert dokumenter til Berg, ble i desember dømt til 13 års fengsel i Russland, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Berg er opprinnelig fra Trondheim, men flyttet til Sør-Varanger i 1975. 63-åringen jobbet som grenseinspektør i 24 år. Han gikk av med pensjon i 2014.

Det neste fengslingsmøtet i saken holdes 5. april.

Forsvarer på reise

Byretten i Moskva vil behandle spionasjetiltalen mot den pensjonerte norske grenseinspektøren Frode Berg den 2. april klokka 14.00, opplyste hans russiske forsvarer Ilja Novikov i en twittermelding mandag ettermiddag.

Før helgen ble det kjent at tiltalen mot nordmannen var klar og bitt oversendt byretten. Innholdet i tiltalen er ikke kjent.

En talsperson for retten uttalte at saken vil gå for lukkede dører. Bakgrunnen er at det vil bli omtalt sikkerhetsgradert materiale.

Novikov selv er på reise, og har ikke anledning til å være tilbake i Moskva til rettssaken starter 2. april. Isteden vil hans kollega Pjotr Anasjkin vil være til stede i retten, opplyser Bergs norske advokat Brynjulf Risnes til NTB.

– Glad for at det begynner å skje noe

Også Frode Bergs familie er glad for at saken kommer i gang i Moskva.

– Vi er veldig glad for at det begynner å skje noe, og at det er satt en dato. Vi har ventet lenge på den. Det har vært stille en stund nå, sier datteren Christina Berg på vegne av familien til VG.

Leder for støttegruppe «Hjelp Frode hjem» Øystein Hansen, sier det vil bli spennende å følge med på hva som skjer i Moskva i ukene fremover.

– Det har vært en ørkenvandring det siste halvåret, og nå kan det være muligheter for at det blir en avslutning på det, sier han til NTB.

Hansen håper at statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) vil bringe Frode Berg-saken på bordet når de skal møte Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg 9. og 10. april.

– Dette henger som en verkebyll over norsk utenrikspolitikk, sier han.