Terrorofre har behov for å se Behring Breivik før rettssaken

Langt flere fornærmede i terrorsaken ønsker å se Anders Behring Breivik under fengslingsmøtet mandag sammenlignet med forrige møte. De fleste kommer for å forberede seg psykisk på rettssaken.

Flere overlevende og pårørende etter terrorhandlingene 22. juli hadde møtt frem til fengslingsmøtet i Oslo Tingrett 14. november i fjor.
Les også

Anders Behring Behring kan ha kopiert denne voldsfilmen 22. juli

103 etterlatte og overlevende, inkludert verger, har denne gangen akkreditert seg til fengslingsmøtet. Det er langt flere enn under forrige fengslingsmøte, 14. november i fjor, som var det første rettsmøtet i saken som ble åpnet for fornærmede, publikum og presse.– Det flere har sagt til meg, er at de vil se ham nå for å mentalt forberede seg på rettssaken, sier Trond Blattmann, leder i støttegruppa etter 22. juli, til NTB.

Blattmann sier støttegruppen i utgangspunktet skulle ønske at rettsmøtene fortsatt var lukket, fordi den massive mediedekningen rundt dem oppleves veldig belastende for mange av de berørte.

Trenger å se ham

Les også

Politiet fant bombeoppskrift på Behring Breiviks gård

Utøya-overlevende Anette Davidsen (18) og Helene Georgsen (17) reiste i helgen helt fra Hadsel i Vesterålen til Oslo for å kunne være til stede under fengslingsmøtet.– Jeg har behov for å se ham, for å skjønne at han ikke er farlig lenger. Så slipper jeg å være så redd for det lenger. For meg blir det å være til stede også en viktig del av forberedelsene til rettssaken, som jeg tror vil bli veldig psykisk krevende for mange av oss, sier Davidsen til NTB.

– Jeg er spent, og jeg har veldig blandede følelser for å skulle se ham igjen. Men jeg kjenner at det er viktig for meg å få se at han er tatt, for å innse at det aldri vil skje igjen. Det er viktig for meg for å komme videre, sier Helene Georgsen.

Det siste hun husker av Behring Breivik fra Utøya er at han skjøt etter henne og en gruppe andre ungdommer mens de svømte for livet fra øya.

Både Davidsen og Georgsen kom fysisk uskadd fra skytemassakren under AUFs sommerleir, hvor 69 personer ble drept og et stort antall skadd.

Drar utenlands

Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier hennes klienter oppgir ulike motiv for å være til stede mandag.

Les også

Her er Behring Breivik fotografert like etter pågripelsen på Utøya

– Jeg tror at alle som er ofre i denne saken, har et behov for på et eller annet tidspunkt å få se den personen som gjorde dette her. For noen blir det som en slags generalprøve, de vil forberede seg til hovedforhandlingene, andre igjen tenker de skal se ham nå, og så reiser de til utlandet når saken starter, forteller Larsen.Larsen forteller at hun før forrige fengslingsmøte frarådet sine klienter å være til stede, men at hun denne gangen har fristilt dem i større grad.

– Det er siste mulighet til å se ham før hovedforhandlingene, og jeg har bedt dem veie for og imot. Det kan være riktig og til hjelp for noen å se ham, og ikke minst for å bli forberedt på det voldsomme medieoppbudet og styret rundt denne saken. Men for andre kan det bli en ekstra belastning som de ikke trenger nå. En av mine klienter som valgte å se ham sist, fikk en kraftig reaksjon i etterkant, forteller hun.

Vil holde tale

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) skal, ifølge sine forsvarere, være i ferd med å forberede en tale han vil holde under fengslingsmøtet, til tross for at han kontant ble stanset av dommeren sist gang, da han ba om å få si noen ord til de etterlatte og overlevende i salen.

– Han forbereder seg til å si noe om skyldspørsmålet. Hva det er i detalj, vet jeg ikke noe om, uttalte forsvarer Geir Lippestad før helgen.

Behring Breivik har erkjent å ha stått bak terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya, hvor 77 personer mistet livet, men han har aldri erkjent straffskyld. Dette begrunner han med at han anser at han er i krig mot det han kaller multikulturalismen og islamiseringen av Europa. (©NTB)