Norge

Nå er vaskesvindleren fengslet

Etter over to år på rømmen er svindleren Lars Rune Solberg varetektsfengslet i Norge.

Solbergs advokat Knut Smedsrud sier klienten har erkjent straffskyld for de fleste av forholdene han er siktet for. FOTO: SCANPIX Støtvig, Alf Øystein

 • Einar Haakaas

Solberg ble kjent fordi han tjente stor summer på vaskeselskaper. Nå venter en enorm siktelse mot mannen som har et et titall konkurser bak seg, blant annet innen vaskebransjen.

Solberg hadde nettopp sonet ferdig en dom da han forsvant fra Norge i mars 2008.

Politiet hadde en ny, stor tiltale klar mot ham før han forsvant, men rakk ikke å få ham for retten før han stakk.

Siden har han vært etterlyst internasjonalt via Interpol, og ble pågrepet ved en grensepassering nord i Thailand 13. juni i år etter å ha oppholdt seg i Malaysia i lengre perioder. Siden har han sittet fengslet i Thailand. Mandag denne uken ble han overført til Norge etter utvisning fra Thailand, og pågrepet på Gardermoen.

Nå er han varetektsfengslet i to uker med brev— og besøkskontroll. Grunnlaget er en siktelse som omfatter elleve bedragerier, to forsøk på bedragerier og flere tilfeller av dokumentfalsk. Han er også siktet for overtredelser av regnskapsloven og våpenloven.

I fengslingskjennelsen er det lagt særlig vekt på anmeldelser av ID-tyveri og bedrageriforsøk.

Solbergs forsvarer, advokat Knut Smedsrud, sier at hans klient har samtykket til varetektsfengslingen.

–Han forklarer seg nå for politiet. Min klient har erkjent straffskyld for de fleste forholdene han er siktet for. Siden han fortsatt forklarer seg, er det for tidlig å konkludere helt, sier Smedsrud.

Falske ID’er

Solberg skal ha brukt falsk ID en rekke ganger.

Han greide sogar kunststykket å legge inn anbud på vasking av Økokrims lokaler, angivelig ved hjelp av falske skatteattester.

Aftenposten har tidligere skrevet at en hans mest kjente dekknavn, «Vincent Doss», fortsatt lever i beste velgående i folkeregisteret. Dette skjer til tross for at det er tre år siden det falske navnet ble avslørt.

«Vincent Doss» har stått ansvarlig for en rekke selskaper. Kontoradressen til mannens selskaper har noen ganger vært Biskop Gundersens gate 14 – en gate som ikke finnes. Noen ganger er adressen ironisk nok den samme som til Aftenposten, Biskop Gunnerus gate 14. «Doss», en «indisk forretningsmann», står fortsatt oppført med D-nummer i folkeregisteret.

Politiet har overfor Aftenposten bekreftet at Solberg har brukt et indisk pass med bilde av seg selv mens han har vært på rømmen.

Solberg skal også ha benyttet en rekke andre fiktive navn, blant annet tilhørende kjente politikere. Men han skal også ha benyttet identiteten til sin egen mor.

Falsk utleie

I fjor skrev Aftenposten at Solberg var mistenkt for å stå bak falsk utleie av ferieboliger. Da navnet til Solbergs mor ble brukt til å bestille annonser, begynte noen å reagere.

Med vakre strandbilder og pene hus ble feriesugne nordmenn lokket til å betale inn forskudd på leie. Det var bare ett problem. Bilder av husene var plukket tilfeldig ut, og eierne ante ikke at huset var lagt ut for utleie.

Flere familier skal ha tapt stor summer, og man tror at samme person kan stå bak svindelen som pågikk i flere medier i fjor sommer.

Det ble benyttet egne nettsider samtidig som det ble kjøpt annonser på nettsider som Finn.no og Rubrikk.no.

Politiadvokat Mona Brandmo ved Majorstuen politistasjon bekreftet da overfor Aftenposten at annonsesvindelen var under etterforskning, og at Lars Rune Solberg var mistenkt for å stå bak.

Ifølge Finansavisen skal han ha fortsatt svindelen på flere områder mens han har vært på rømmen. I 2006 ble Solberg dømt for 21 lovbrudd, blant dem en lang rekke tilfeller av økonomisk kriminalitet. Han la alle kortene på bordet og slapp med ti måneders i fengsel.

Så sent som sist uke meldte Dagens Næringsliv at Solberg forsøkte å lure et byggefirma til å overføre hele kassabeholdningen til en forretningsadvokat som skulle hjelpe dem ut av en knipe.

 1. Les også

  Vaskesvindler på nye eventyr

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  «Vaskesvindleren» Helge Moan tatt i Malaysia

 2. ØKONOMI

  Fem menn dømt for å ha svindlet banker for 36 millioner kroner

 3. NORGE

  Skal ha utgitt seg for å være regjeringsadvokaten. Nå er fire nigerianere siktet for direktørsvindel.

 4. NORGE

  Waras samboer dømt til fengsel på 80-tallet. Gikk i terapi for å slutte med svindel.

 5. NORGE

  PST vil holde terrorsiktet 17-åring fengslet frem til rettssak i oktober

 6. ØKONOMI

  Tiårets største pyramidespill ruller videre i Norge, selv om toppsjefen innrømmer svindel