Norge

Behring Breivik får neppe anledning til å forklare sine motiver

Minst 40 overlevende og pårørende møter opp for å se gjerningsmannen i øynene når han møter til åpent fengslingsmøte i Oslo tingrett i formiddag.

Anders Behring Breivik på vei fra Ila til tingretten i Oslo.
  • Stine Barstad
    Journalist
Allerede før klokken åtte hadde de første journalistene tatt oppstilling utenfor Oslo Tinghus.
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Aftenposten.no følger fengslingsmøtet live fra tinghuset fra kl 11.

Siste: Behring Breivik ankom tingretten rundt klokken 09.45.

Et stort antall pressefolk, advokater, pårørende og overlevende etter terrorangrepene på Utøya og i Regjeringskvartalet er ventet til Oslo tingrett når det første fengslingsmøtet med Anders Behring Breivik som går for åpne dører starter klokken 11 i formiddag.

Allerede klokken åtte mandag morgen hadde flere journalister og fotografer møtt opp utenfor Tinghuset.

Flere interesserte hadde allerede da stått timevis i kø for å sikre seg plass i en av salene der møtet overføres på videolink. Flere i køen er ikke direkte berørt av saken, men ville se med egne øyne hvordan gjerningsmannen fremstår. Andre mistet venner 22. juli.

Bevæpnet politi holder vakt utenfor Tinghuset mandag formiddag.

Det er første gang presse og berørte får overvære et fengslingsmøte med Behring Breivik. Politiet ønsket opprinnelig at gjerningsmannen skulle delta i møtet via videolink, noe tingretten og lagmannsretten støttet.

Men Høyesterett opphevet fredag tingretten og lagmannsrettens beslutning om videolink. Det betyr at Behring Breivik selv møter i Oslo tingrett, og selv har han varslet via sin advokat Geir Lippestad, at han ønsker å forklare hvorfor han mener hans handlinger var grusomme men nødvendig.

Referatforbud

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, er utpekt av sekretariatet i Norsk Redaktørforening til å svare på eventuelle spørsmål dommeren måtte ha til pressen om opphevelse av referatforbudet. Han håper referatforbudet i dagens åpne fengslingsmøte vil bli opphevet.

Les også

- Vil ikke kaste bort tid på å se eller høre ham

— Det er i utgangspunktet referatforbud i retten, men dommeren har anledning til å oppheve dette og det både håper og tror jeg at han vil gjøre. Det håper jeg fordi dette er et åpent fengslingsmøte der både publikum og pårørende er tilstede, og de kan ikke pålegges referatforbud.

Stanghelle tror likevel ikke dagens fengslingsmøte vil utvikle seg til et såkalt propagandasirkus, selv om mediene tilstede vil ha mulighet til å gjengi det som sies av de ulike partene.

Et titalls personer står mandag morgen i kø for å få se gjerningsmannen med egne øyne.Førstemann i køen møtte opp utenfor tinghuset allerede klokken 01 i natt for å sikre seg plass under fengslingsmøtet.

— Ikke tid til å granske motivene

- Jeg tror ikke dette vil bli et mediesirkus. Møtet vil få mye omtale, men et fengslingsmøte skal kun ta stilling til helt konkrete spørsmål, og det vil ikke være anledning til å granske motivene slik at Behring Breivik får snakke om sin verdensanskuelse slik de pårørende og overlevende naturligvis frykter .

Det er ulovlig å fotografere siktede i retten. Flere medier brøt dette forbudet ved de første fengslingsmøtene. Nå advarer generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy, mediene mot å bryte fotoforbudet inne i selve retten.

Behring Breivik har uttalt at han frykter for sin egen sikkerhet i sitt første møte med offentligheten etter terrorhandlingene, men Stanghelle tror sikkerhetsopplegget i Oslo tingrett er godt nok.

- Sikkerheten i selve rettssalen er så strengt regulert at jeg har liten tro på at det skal oppstå noen form for situasjon i dag.

Minst 40 berørte

Raksjonene fra de overlevende fra Utøya og pårørende til Behring Breiviks ofre på at han får møte i tingretten har vært blandede. Mens noen har uttrykt ønske om å delta under fengslingsmøtet og se gjerningsmannen i øynene, vil andre holde seg langt unna.

Ifølge informasjonssjef Irene Ramm i Oslo tingrett hadde rundt 30 pårørende og overlevende meldt sin interesse for å delta under fengslingsmøtet da fristen gikk ut forrige uke. I går meldte ytterligere 12 seg.

Alle de berørte som meldte seg på innen fristen, får plass i hovedsalen under dagens fengslingsmøtet. I tillegg er det mulighet for at flere kan overvære møtet på videooverføring til andre saler i Tinghuset.

— Vi har inntrykk av at flere kommer, og har tatt høyde for det med en egen sal til de som uanmeldt eller meldte seg på etter fristen, skriver Ramm i en sms til Aftenposten.no.

Les også

Utøya-overlevende vil se Breivik i øynene

— Vil vise ham at han ikke har vunnet

- Jeg har ingen interesse av å se eller høre ham. Den største hevnen er egentlig å glemme ham og navnet hans. Han gjorde dette for å få oppmerksomhet, derfor skal vi ikke gi ham det, selv om vi aldri må glemme det som skjedde, sier leder for AUF i Nordland, Andre Anderssen, til Aftenposten.

Han var en av de få som snakket med Behring Breivik på Utøya, og overlevde ved å svømme fra øya.

AUF-kollega Torunn Kanutte Husvik vil på sin side møte opp og se Behring Breivik i øynene.

-Jeg håper det vil gi bedre forståelse av hva slags menneske som gjorde dette mot oss, sier hun til NTB.

- Jeg vil vise ham at han ikke har vunnet. Jeg har vært på politiske møter dagene før fengslingsmøtet, og jeg skal på møter i dagene etter. Ugjerningen hans har ikke stoppet mitt engasjement. Vi står fortsatt med rak rygg, og det er viktig for meg å markere i nærheten av ham, legger hun til.

Les også

  1. Her er Behring Breiviks bombebil på vei mot Oslo

  2. Ber om videooverføring av rettssaken mot Breivik

  3. - Breivik tror han kan bli skutt i rettssalen