Norge

49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak

En advokat er blitt kontaktet av 49 personer som sier de har vært utsatt for mobbing i Drangedal. Sakene strekker seg over en periode på nesten 50 år.

Advokat Vibeke Hein Bæra er blitt kontaktet av 49 personer i forbindelse med mobbesakene i Drangedal i Telemark. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • NTB

– Elever forteller at de er blitt hengt opp i basketballkurven, de er blitt dratt ned buksene på og pisket. I ett tilfelle var det en lærer som har bundet opp en elev, men læreren eller skolen fulgte ikke opp episoden i etterkant. Det har vært ekstremt mange stygge episoder der elever har prøvd å si ifra, sier advokat Vibeke Hein Bæra til Telemarksavisa.

Etter at Drangedalsposten i vår omtalte de mange mobbesakene i telemarkskommunen, har Bæra blitt kontaktet av mange som sier de har vært utsatt for mobbing ved Drangedal 10-årige skole. Til nå er tallet oppe i 49 personer.

I juni skrev Drangedalsposten at saken ligger an til å bli norgeshistoriens største mobbesak.

Utstøtt av samfunnet

Advokat Vibeke Hein Bæra sier til Telemarksavisa at sakene har mange likhetstrekk, og at de som er blitt mobbet, ofte er innflyttere fra andre land eller steder. Noen har også blitt mobbet fordi de har utfordringer med ADHD eller dysleksi.

Sakene strekker seg over en tidsperiode på nærmere 50 år.

Hun sier også at hun, i tillegg til de 49 personene, er blitt kontaktet av flere som er bekymret for en «mørkegruppe» av personer som ble mobbet og utstøtt av samfunnet.

Ordføreren beklager

Ifølge NRK viser flere undersøkelser og tilsyn de siste ni årene at mobbing fremdeles er et stort problem i Drangedal, og at kommunen har gjort for lite for å bekjempe mobbingen.

– Det var nok en tid hvor dette ikke hadde det fokuset det har nå, og det er bare å beklage. Og at folk har fått ødelagt livene sine på grunn av dårlig oppførsel fra medelever og ansatte i tidligere tider, er sterkt å beklage, sa fungerende ordfører Arnt Olav Brødsjø til NRK i mai.

Fylkesmannen i Vestfold og Telemark jobber nå med et nytt tilsyn med Drangedal 10-årige skole, som er ventet å være klart i slutten av august.

 1. Les også

  Enorm økning i mobbesaker etter lovendring

 2. Les også

  I 2017 fikk Oslo sitt første mobbeombud – så eksploderte antall henvendelser

 3. Les også

  Skoleforsker: Disse mobbetiltakene fungerer

 4. Les også

  Ny rapport til FN: Barneombudet kritiserer norsk innsats mot mobbing og vold

Les mer om

 1. Mobbing

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Norman (56) var en av mobberne i Drangedal: – Jeg har hatt dårlig samvittighet lenge

 2. NORGE

  Forteller om mobbing i Drangedal: – Jeg var ikke typen som sladret. Kanskje det var derfor de aldri sluttet.

 3. NORGE

  Fylkesmannen refser Drangedal skole for brudd på mobbelov

 4. NORGE

  Elevundersøkelsen: Elever i 5. klasse opplever mest mobbing

 5. FORELDRELIV

  Dette gjør du hvis barnet ditt mobber – syv konkrete tips

 6. NORGE

  Eleven ble mobbet på det groveste i flere år. Nå må kommunen betale en bot på 100.000 kroner.