- Helt forkastelig

Støttegruppa for 22. juli og AUF reagerer sterkt på at nærgående bilder av Utøya-ofre er hedret med pris i fotokonkurranse.

Niclas Hammarström får prisen for en bildeserie på 12 bilder fra Utøya. Enkelte bilder er svært nærgående, og Aftenposten har valgt kun å publisere dette bildet.

Den svenske fotografen Niclas Hammarström fra den svenske tabloidavisen Aftonbladet mottok fredag andreplass i den prestisjetunge konkurransen World Press Photo for en bildeserie av de drepte ungdommene på Utøya.

I en serie på tolv bilder dokumenteres deler av dramaet som utspilte seg på AUF-leiren denne ettermiddagen 22. juli. Blant annet er det flere bilder som er tatt etter at Anders Behring Breivik er blitt påbrepet, og som viser drepte ungdommer. På flere av bildene kan ofrene lett identifiseres.

Les også

Utøya-bilder vant fotopris

Fraværende etikk

Leder Trond Blattmann i Støttegruppa for 22. juli reagerer sterkt på kåringen.

— Vi synes det er uakseptabelt å lage en fotokonkurranse med slike bilder. Det er helt forferdelig. Her er de veldig nærme, og det er veldig lett å kjenne igjen, sier han.

- Jeg synes det er helt forkastelig å bruke slike bilder i en konkurransesammenheng. Etikken her er helt fraværende. Jeg håper for guds skyld at ikke Aftonbladet eller noen andre nordiske medier trykker dem, legger han til.

Vil trykke sladdede bilder

Nyhetssjef i Aftonbladet, Martin Wåhlstedt mener bildene er noe av det sterkeste han har sett. Han sier likevel til Aftenposten.no at avisen kommer til å trykke bildene - i sladdet versjon.

— Når en fotograf sender inn bilder til en konkurranse, så sendes originalene. Men vi kan ikke omgå våre etiske retningslinjer og vil derfor sladde bildene. Det går ikke å gjøre noe annet, sier han, som også oppfordret andre medier til å ikke bruke bildene uten å sladde dem.

Blattmann mener det ikke gjør saken bedre om bildene trykkes i sladdet versjon.

- Hva er det de skal sladde? Ansiktene? Ungdommene? Da kan de like godt la være. Jeg vil be dem instendig om å ikke trykke bildene, sier han.

Ber om å få bildene fjernet

Han forsøkte selv fredag ettermiddag å få tak i Wåhlstedt for å be ham om å revurdere trykkingen.

Også hos AUF har reaksjonene på bildene vært svært sterke.

AUFs advokat Frode Elgesem har på vegne av AUF sendt en uformell henvendelse til World Press Photo og anmodet dem om å fjerne bildene fra nettet. Foreløpig har han ikke fått noe svar på henvendelsen.

- Bør ikke trykkes

Terje Bringedal, leder av Pressefotografenes Klubb i Norge, mener også det var feil å premiere Utøya-bildene. Han føler seg trygg på at ingen norske medier vil trykke bildene, men er ikke like sikker på de utenlandske avisene.

— Dette er ekstra sterke bilder for oss på grunn av vår egen nærhet til tragedien. Det er ikke sikkert utenlandske reagerer i det hele tatt, sier han.

Han mener det er feil av Aftonbladet å trykke bildene, selv i sladdet versjon:

- Hvis bildene er for sterke til å trykkes, slik at de må sladdes, da bør de ikke trykkes i det hele tatt, sier han.